Ştiri

Planetariu 4K la Zoo Braşov, cel mai mare din România

În prima parte a anului viitor, spectatorii vor putea „vedea” cerul înstelat din scaune montate la 45 de grade.

Anunţat în urmă cu mai mulţi ani, proiectul planetariului de la Grădina Zoologică a ajuns în faza de lansare a licitaţiei de lucrări. Anunţul referitor la proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost postat zilele trecute pe site-ul  Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar data limită de depunere a ofertelor este 9 iunie.

Valoarea contractului este estimată la suma de 4.717.402 lei, fără TVA (1.048.311 euro), din care 179.581 lei (fără TVA), reprezintă servicii de proiectare şi asistentă tehnică, iar pentru lucrările propriu-zise a fost luată în calcul suma de 4.537.821 lei (fără TVA).

La Braşov, a anunţat directorul Grădinii Zoologice Braşov, Alin Pînzaru, va fi cel mai mare planetariu din România. „În ţară mai sunt câteva obiective de acest gen, dar nici unul dintre ele nu are mai mult de 50 de locuri. Planetariul de la Braşov va avea 92 de locuri. Termenul de finalizare a lucrărilor  este de 9 luni de la data atribuirii contractului, iar noi sperăm să nu avem niciun fel de probleme în implementarea proiectului, astfel încât planetariul să fie deschis în prima parte a anului viitor”, a afirmat Pînzaru.

Platformă specială pentru telespectatori

Planetariul urmează a fi amenajat în clădirea în formă de trunchi de con de lângă intrarea în parc. În interior se va monta o platformă pe care vor fi instalate 92 de scaune (2 pentru persoanele cu dizabilităţi), care vor fi montate la un unghi de 45 de grade, astfel încât spectatorii să stea comod când se uită la proiecţiile ce vor fi realizate pe suprafaţa semisferică. „Vor fi proiecţii specifice unui astfel de obiectiv, în care se vor putea vizualiza imagini din sistemul solar, dar şi proiecţii pentru copii”, a explicat directorul Grădinii Zoologice. Pentru asigurarea accesului persoanelor cu deficienţe locomotorii se va monta un lift special.

Tot prin acest proiect se va resistematiza zona de acces în Grădina Zoologică, astfel încât să se poată elibera bilete separate. „După terminarea lucrărilor, vom vinde bilete separate pentru planetariu şi grădina zoologică, dar şi tichete valabile pentru ambele obiective, care vor costa mai puţin decât în situaţia în care s-ar cumpăra bilete separate”, a precizat Pînzaru.
Sub platformă se vor amenaja spaţii în care se vor putea desfăşura diverse activităţi pentru copii, însă lucrările se vor executa ulterior, nefiind incluse în acest proiect.

Se poate ajunge la 8K, se poate adapta şi pentru 3D

Pentru realizarea planetariului au fost analizate două scenarii. Primul dintre ele prevedea realizarea unui sistem de proiecţie digitală 2K, prin intermediul a minim două video-proiectoare speciale. A doua variantă luată în calcul a fost sistem de proiectare digitală 4K, pentru care a şi optat conducerea Grădinii Zoologice, motivaţia fiind că oferă avantaje superioare privind calitatea şi confortul vizual, fiind o tehnologie de ultimă oră, iar perioada de perimare este net superioară. De asemenea, a explicat directorul unităţii, „dacă va fi nevoie, sistemul 4K poate fi îmbunătăţit în timp până la 8K, dar poate fi adaptat şi pentru proiecţii 3D. Practic, posibilităţile de modernizare sunt multiple”.

Publicitate
Publicitate
banner we radio