
Pistă de educație rutieră inaugurată în curtea unei grădinițe din Târgu Secuiesc
O pistă pentru educația rutieră, cu ajutorul căreia preșcolarii vor învăța, prin joacă, regulile de circulație, a fost inaugurată în cursul zilei de joi, în curtea Grădiniței cu Program Prelungit „Csipkerózsika” din Târgu Secuiesc. Momentul a fost marcat cu o tăiere de panglică, în prezența autorităților locale, printre care şi primarul Bokor Tibor.
Inițiativa s-a numărat printre proiectele înscrise și declarate câștigătoare în cadrul programului de Bugetare Participativă, inițiat de Primărie în urmă cu 2 ani. Autoritățile locale au finanțat proiectul cu suma de 50.000 de lei, la care s-au adăugat sponsorizări din partea unor organizații și firme locale.
„O comunitate mică poate face lucruri mari. În curtea Grădiniței cu Program Prelungit Csipkerózsika, care găzduiește doar patru grupe, a fost inaugurat astăzi unul dintre proiectele câștigătoare din cadrul proiectului Bugetare Participativă, care a permis crearea unei piste de învățare a circulației rutiere, unde copiii pot învăța regulile de circulație prin joc și practică. Spectaculosul proiect a fost susținut de Primărie cu 50.000 de lei, cu sprijin financiar suplimentar din partea antreprenorilor, organizațiilor și companiilor locale, precum și a comunității de părinți. Astăzi, grupa mare de la Grădinița Csipkerózsika a primit primele permise de circulație după ce copiii au primit o informare profesională din partea Poliției”, au transmis reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc, într-o postare pe Facebook.
Programul de Bugetare Participativă a fost lansat de Primăria Târgu Secuiesc în 2020, cu scopul de a încuraja implicarea activă a cetăţenilor în viaţa municipiului. Similar programului care se desfășoară la Sfântu Gheorghe, locuitorii pot depune proiecte care vizează dezvoltarea sau modernizarea localităţii, acestea fiind ulterior supuse votului comunității, iar cele câştigătoare sunt finanţate de autorităţile locale.
Conform regulamentului, pot fi propuse iniţiative care vin din partea locuitorilor şi care nu fac parte din planul de investiţii al Consiliului local. Iniţiatorul trebuie să prezinte bugetul necesar implementării inițiativei şi un plan vizual, precizând clar unde şi cum doreşte să fie pusă în aplicare inițiativa sa, respectiv impactul pozitiv pe care aceasta îl va avea asupra comunității.
Investiţiile trebuie să vizeze aleile, trotuarele şi zonele pietonale; mobilitatea, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei; spaţiile verzi şi locurile de joacă; amenajarea de spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructura educaţională şi culturală, sau digitalizarea.
La Sfântu Gheorghe, programul de bugetare participativă funcționează de 4 ani, fiind lansat de Primărie şi Grupul PONT cu scopul de a implica tinerii în viaţa comunităţii locale.
(Ioana Ardeleanu)