Ştiri locale

Petiție pentru revenirea localităților Covasna și Zagon în circumscripția Judecătoriei Târgu Secuiesc

O Hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care s-a stabilit ca localitățile Covasna și Zagon să fie mutate din aria de competență teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc în cea a Judecătoriei Întorsura Buzăului, a stârnit nemulțumire în rândul celor două comunități locale.

Primarii celor două localități au inițiat o petiție și strâng semnături pentru „restabilirea situației anterioare”, respectiv pentru readucerea orașului Covasna și comunei Zagon în circumscripția teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc.

Publicitate

Aceștia spun că hotărârea, care a fost luată fără consultarea autoritățile locale, este în contradicție cu interesele cetățenilor celor două localități.

„Desfășurăm o acțiune de strângere de semnături pentru susținerea acelei petiții adresate Consiliului Superior al Magistraturii, prin care solicităm (…) restabilirea situației de drept anterioare și repunerea orașului nostru în competența teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc (…) Nu putem accepta ca o autoritate publică să hotărască despre noi, fără să ne consulte, în flagrantă contradicție cu interesele noastre legitime!”, au transmis pe Facebook primarii localităților Covasna și Zagon.

Săptămâna trecută, într-o postare pe pagina personală de Facebook, primarul stațiunii Covasna, Gyerő József, a scris că a trimis o scrisoare de protest către CSM, dar și către prim-ministrul și viceprim-ministrul României, senatorul și deputații UDMR de Covasna, Prefectura, Consiliul Județean și Baroul Covasna, prin care solicită restabilirea situației anterioare adoptării acestei hotărâri.    

„Am luat la cunoștință cu indignare și regret profund măsura inexplicabilă din perspectiva unor argumente logice, dispusă prin Hotărârea nr. 102/10.06.2021 a Consiliului Superior al Magistraturii, de a muta Orașul Covasna din circumscripția/aria de competență teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc în cea a Judecătoriei Întorsura Buzăului. S-a modificat din pix o stare de drept și de fapt bazată pe argumente solide, bine consolidată în lungi decenii de practică, lezând în mod indiscutabil condițiile exercitării dreptului constituțional de acces la justiție al covăsnenilor. În numele și în interesul covăsnenilor am redactat și am înaintat o scrisoare de protest către CSM (…) prin care solicit restabilirea situației anterioare adoptării hotărârii criticate”, a transmis edilul.

Distanța, lipsa mijloacelor de transport în comun și nevoia de a primi sprijin în limba maternă, printre argumente

Printre argumentele pentru care se solicită revenirea la situația inițială se numără lipsa mijloacelor de transport în comun între aceste localități și Întorsura Buzăului, respectiv distanța mai lungă pe care locuitorii ar trebui să o parcurgă, față de cea pe care o aveau de parcurs până la Târgu Secuiesc și costurile mai ridicate, dar și faptul că majoritatea cetățenilor nu cunosc foarte bine limba română și nu vor putea fi ajutați așa cum se întâmpla la Judecătoria Târgu Secuiesc.  

„Cu regret trebuie să recunoaștem, o parte dintre locuitori nu vorbesc limba română la un nivel care să le asigure șansa promovării intereselor proprii în condiții adecvate într-un mediu în care predomină limbajul de specialitate juridic. Subliniez că la Judecătoria Târgu Secuiesc acest sprijin l-au avut până în prezent justițiabilii etnici maghiari, atât în procesele civile, unde nu era necesară prezența unui traducător autorizat, dar şi în procedurile de la grefa, registratură, arhivă, control acces instanță, etc”, se arată în scrisoarea adresată CSM.

Petiția poate fi semnată până în data de 8 iulie, în mai multe unități comerciale din cele două localități, dar și la sediile celor două primării și la filialele UDMR din cele două localități.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio