Ştiri locale

Petiție pentru mutarea traseului autostrăzii Braşov-Bacău mai departe de comuna Ilieni

Traseul viitoarei autostrăzi Brașov-Bacău creează nemulțumiri în rândul locuitorilor comunei Ilieni, care se tem de modul în care viețile le vor fi afectate dacă proiectul va fi pus în aplicare în forma actuală.

Şoseaua de mare viteză ar urma să străbată cel puțin două dintre satele aparținătoare, iar primarul comunei Ilieni, Fodor Imre, spune că acest lucru va duce la pierderea mai multor terenuri agricole fertile și va afecta, astfel, economia locală și nivelul de trai al locuitorilor. În plus, autostrada A13, care va trece la mai puțin de 200 metri de zona locuită, va polua fonic şi „va afecta permanent şi ireversibil calitatea aerului din localitățile Ilieni şi Dobolii de Jos”, mai spune edilul.

Publicitate

Acesta îi îndeamnă pe locuitori să semneze o petiție pentru modificarea traseului viitoarei șosele de mare viteză, documentul urmând să fie transmis către Ministerul Transporturilor.

„Încă din primul moment în care am aflat că noul traseu al autostrăzii va trece pe lângă localităţile Ilieni şi Dobolii de Jos, m-am declarat împotriva acestui lucru din mai multe motive. În primul rând, faptul că se vor pierde foarte multe terenuri ale locuitorilor comunei, terenuri agricole fertile, care vor duce la scăderea nivelului de trai al locuitorilor. În al doilea rând, în zona respectivă există mai multe PUZ-uri aprobate în care sunt cuprinse inclusiv zone de locuinţe pe marginea noului traseu, şi al căror confort ar fi în mod evident diminuat de autostradă. Nu trebuie lăsat la o parte nici faptul că poluarea de mediu şi fonică, din cauza amplasării atât de aproape de zone de locuit ale comunei Ilieni, face necesară mutarea acestui traseu mai departe de localităţile noastre. Am fost printre primii oameni care au semnat petiţia către Ministerul Transporturilor prin care e solicitată găsirea unei noi variante de traseu şi cred în continuare că doar prin dialog şi argumente prezentate autorităţilor de la Bucureşti se poate găsi o soluţie cu care să fim mulţumiţi şi noi, locuitorii comunei Ilieni. Voi face tot ce depinde de mine pentru ca oficialii din Minister să afle nemulţumirile noastre”, a scris primarul Fodor Imre într-o postare pe Facebook.

Conform textului petiției, impactul negativ asupra sănătăţii populaţiei şi disconfortul care va fi creat este unul uriaş, întrucât afectează zonele pe care se desfăşoară activități agricole și de creştere a animalelor și, astfel, va reprezenta o serioasă barieră fizică în desfăşurarea acestor activităţi tradiționale.

În document se mai menționează că locuitorii zonelor afectate nu au avut posibilitatea de a dezbate și de a formula opinii pe marginea acestui subiect, care să ajungă ulterior la factorii decizionali, întrucât nu au fost publicate documente în acest sens pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

„Nu suntem împotriva autostrăzii, ba chiar apreciem faptul, că aceasta va traversa judeţul nostru şi astfel va contribui la dezvoltarea economică şi uşurarea mobilității populaţiei, însă nu cu pretul afectării sănătăţii şi a gradului de confort a cetăţenilor. Am apreciat profesionalismul factorilor de decizie care au trasat variantele făcute publice a traseului autostrăzii şi care au luat în considerare inclusiv neafectarea în mod negativ a vieţii şi sănătăţii populaţiei din zonă şi tocmai de aceea nu întelegem de unde şi de ce a apărut această ultimă variantă a traseului, net inferioară şi defavorabilă variantei Prejmer – Lunca Oltului”, se arată în textul petiției.

Potrivit primarului Fodor Imre, documentul va putea fi semnat în magazinele din localitatea Ilieni, în holul Primăriei sau la voluntarii comunei înainte de a fi transmis către Ministerul Transporturilor, Consiliul Județean și Prefectura Covasna.

Nemulţumirile au apărut la câteva zile după ce conducerea Consiliului Judeţean Covasna a eliberat certificatul de urbanism pentru porţiunea din judeţul Covasna care va tranzita viitoarea autostradă A13 Braşov-Bacău.

Din cei 162 km ai viitoarei autostrăzi, 76 km sunt în judeţul Covasna, iar pentru acest tronson a fost eliberat certificatul de urbanism în scopul elaborării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie.

Conform proiectului prezentat, autostrada ar urma să intre în judeţ în zona Dobolii de Jos şi să străbată teritoriile a 15 localităţi, respectiv Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacşa, Boroşneu Mare, Dalnic, Cătălina, Târgu Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni şi Breţcu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio