Ştiri locale

Petiție online pentru redeschiderea Piscinei din Sfântu Gheorghe

Peste 100 de persoane au semnat o petiție online prin care solicită Primăriei, Consiliului Local și firmei Sepsi ReKreativ redeschiderea bazei de înot din Sfântu Gheorghe, închisă în luna octombrie a anului trecut, ca urmare a trecerii municipiului în scenariul roșu, după depășirea pragului de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Printre argumentele invocate de inițiatori se numără faptul că înotul este sănătos, iar copiii, și nu numai, au nevoie de mișcare, dar și faptul că activitatea restaurantelor și cafenelelor a fost reluată la capacitate redusă odată cu trecerea județului Covasna în scenariul verde în urmă cu o lună.

Publicitate

În plus, susțin aceștia, în ultimele luni ar fi existat mai multe promisiuni referitoare la reluarea activității bazei de înot odată cu scăderea ratei de incidență sub 3 la mia de locuitori.

„Piscina a fost închisă în perioada martie-iunie. Din iunie până în octombrie 2020 a fost redeschisă copiilor și sportivilor de performanță, neprezentând niciun factor de risc, neînregistrând niciun caz de îmbolnăvire. Din octombrie până în prezent rata de infectare a scăzut considerabil și azi înregistrându-se 0,85 la 1000. În perioada octombrie-ianuarie am primit foarte multe promisiuni din diferite părți că baza de înot se va redeschide imediat ce rata va scădea sub 3 la 1000 în oraș. Din fericire, de mai mult de o lună rata infectării este sub 1 la mie, între timp s-au deschis restaurantele și cafenelele, dar piscina și sălile de sport din oraș au rămas în continuare închise. Totodată, deși în mai multe localități din alte județe rata infectării a depășit pragul de 3 la 1000, autoritățile locale și județene nu au interzis desfășurarea activităților sportive în bazele de înot. Dovadă stau, printre multe altele, municipiul Brașov, municipiul Miercurea Ciuc”, se arată în textul petiției.

Potrivit sursei citate, o parte dintre persoanele care obișnuiau să practice acest sport au început să frecventeze bazele de înot din Brașov, fapt care afectează economia județului și crește, totodată, riscul de răspândire a virusului.

„Având în vedere că la mai puțin de 30 km distanță, în municipiul Brașov, bazinul de înot funcționează, practicanții acestui tip de activitate s-au reorientat. Această realitate este nocivă din cel puțin două puncte de vedere: pe de o parte accentuează deplasarea persoanelor între comunități, ceea ce duce clar la o mai mare răspândire a virusului, pe de altă parte banii s-ar putea investi în economia locală care oricum are de suferit. Un număr foarte mare de copii și adulți, printre care și un număr considerabil de sportivi legitimați, au ajuns în imposibilitatea de a-și continua antrenamentele din cauză că piscina este în continuare închisă, chiar dacă redeschiderea acesteia este permisă de lege, cu respectarea restricțiilor în vigoare”, se mai arată în textul petiției.

Inițiatorii argumentează, totodată, și că baza de înot a municipalității este de ani de zile locul de muncă al multor instructori și profesori de sport care „actualmente sunt într-o situație financiară deosebit de delicată”, și își exprimă speranța că odată cu redeschiderea școlilor în data de 8 februarie, autoritățile vor aproba și redeschiderea piscinei.

Petiția a fost distribuită de zeci de ori pe Facebook, printre susținători numărându-se și Ciprian Grosu, antrenorul Clubului sportiv ACS Ciprian Sfântu Gheorghe, dar și sportiva Maria Raluca Artene, multiplu medaliată în competițiile naționale și internaționale de înot.  

Și patronii unei săli de fitness din centrul municipiului au apelat la finalul lunii octombrie la un avocat, și au formulat o plângere prin care au solicitat prefectului județului Covasna modificarea Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 19 octombrie astfel încât activitatea să poată fi reluată.

Municipiul Sfântu Gheorghe a trecut, începând din data de 17 decembrie, la scenariul galben, după ce rata de incidență a cazurilor de Covid-19 a scăzut sub 3 la mia de locuitori, iar de două săptămâni această cifră se menține sub 1,5 la mie.

(Ioana Ardeleanu) 

Publicitate
banner we radio