Ştiri

Petardele și focurile de artificii, coșmarul animalelor de companie

An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, petardele și focurile de artificii le provoacă mult rău animalelor. Zgomotele puternice și luminile intense generează un stres teribil, fie că vorbim despre animale de companie – câini, pisici, păsări – sau despre cele sălbatice. Este un comportament normal, instinctual, ca animalele să se ascundă atunci când percep un pericol. Însă, în urma stresului provocat de petarde și artificii, animalele pot să fugă sau chiar să moară, scrie petscats.ro.

Cum să ajutăm câinii să facă față stresului provocat de focurile de artificii și petarde

„Fac un rău foarte mare. Este extrem de dăunător pentru animale să audă zgomotul unei petarde, care seamănă cu o împușcătură. Dacă vorbim despre prietenii noștri blănoși, aceștia suferă foarte mult. Din cauza petardelor pe care mulți inconștienți le folosesc cu zile bune înainte de Revelion, animăluțele noastre care nu sunt protejate în locuințe, curți, padocuri sau alte spații izolate devin extrem de speriate și pot să dispară. Fug de frică – este un instinct natural. Din păcate, putem să-i găsim decedați, deoarece, asemenea omului, câinele este predispus la infarct. Frecvențele acestor sunete afectează grav sistemul nervos al câinilor”, a declarat Eugen Szenasi, dresor de câini și membru al Asociației Rescue TM.

Câinii pot să fugă de acasă

Astfel, chiar dacă câinii sunt obișnuiți să stea afară, în curte, nu este deloc greșit ca, măcar la miezul nopții, când au loc focuri de artificii, să fie lăsați în casă, în garaje sau în alte spații închise. Eugen Szenasi a spus că a fost solicitat de multe ori să participe la căutarea unor câini care au fugit de acasă.

„Am avut în fiecare an astfel de intervenții de salvare, pentru că asociația noastră se ocupă și cu salvarea animalelor pierdute, izolate în păduri, pe câmpii și în alte locuri. Totuși, ele sunt foarte dificil de găsit, pentru că pleacă departe de tot, încercând să se îndepărteze de zgomotul petardelor. Aceste sunete deranjează auzul, atât la oameni, cât și la animale – câini, pisici, păsări. Trebuie să introducem o legislație mai strictă la nivel național cu privire la utilizarea petardelor. Din păcate, nici legile existente nu sunt respectate. Ar trebui să fie mai drastice”, a mai spus Eugen Szenasi, fost polițist, pensionat de la Departamentul de Criminalistică.

Dresaj pentru obișnuirea cu zgomotele

Există și rase de câini care nu au probleme cu zgomotele, însă pentru cei mai sensibili există dresaje speciale, menite să-i ajute să nu se mai sperie ușor.

„Când intrăm în posesia unui câine, preferabil înainte să împlinească șase luni, este bine să începem exerciții pentru deprinderea toleranței la sunete puternice. De exemplu, când îi oferim hrană, putem să producem un zgomot la o distanță de 10-15 metri. Dacă observăm că nu manifestă anxietate și continuă să mănânce liniștit, ne apropiem treptat. Dacă, în schimb, îi este frică și se retrage de la bolul cu mâncare, acolo începem să lucrăm. Vom repeta sunetul până când se obișnuiește complet. Astfel, proprietarul nu va mai avea probleme cu câinele său în situații similare”, a explicat Szenasi.

Gălăgie maximă de Revelion 

Distracția pirotehnică atinge apogeul în noaptea de Anul Nou, când petardele și rachetele folosite individual sunt completate de focurile de artificii organizate de municipalități.

„Este un comportament natural ca animalele să se ascundă în fața pericolelor. Totuși, problema apare atunci când nu au unde să se adăpostească de acest stres, iar stresul se acumulează. Am avut un caz cu un Ciobănesc alb elvețian, care simțea furtuna cu o jumătate de oră înainte să înceapă. Era atât de stresat încât se automutila, lovindu-se de pereți până la sânge. În perioada sărbătorilor, când se folosesc petarde și artificii, manifestările sale se agravau. Aceeași reacție o au și alte animale, cum ar fi pisicile și păsările. Chiar și animalele sălbatice sunt grav afectate de zgomot”, a declarat Sebastian Trenka, instructor și dresor de câini, specializat în rezolvarea problemelor de comportament ale acestora.

Cum să calmați animalele de companie

Psihologul pentru câini recomandă ca, în această perioadă, animalele să primească mai mult sprijin emoțional din partea oamenilor.

„Recomand ca în această perioadă să lăsați câinele să intre în casă, în garaj sau într-un spațiu unde se poate ascunde. Sensibilitatea la zgomot este genetică, așa că cel mai bun sfat este să le oferim animalelor un mediu liniștit și suport emoțional. Câinii, fiind animale de haită, se simt bine în prezența haitei lor, care, în cazul câinilor de companie, este familia. De asemenea, la recomandarea medicului veterinar, le puteți administra calmante pe bază de plante în noaptea de Revelion. Este important să faceți acest lucru doar sub îndrumarea unui specialist”, a concluzionat Sebastian Trenka.

Publicitate
banner we radio