Ştiri locale

Peste 92% dintre decesele COVID din ultima lună în judeţul Covasna erau persoane nevaccinate

Pandemia Covid-19 face în continuare victime, inclusiv în județul Covasna, cu toate acestea doar puţin peste o treime din populaţia cu vârste de peste 12 ani a judeţului poate fi considerată protejată prin vaccinare, conform datelor Prefecturii Covasna. Aproape 40 de covăsneni au pierdut lupta cu boala în ultima lună, și doar 3 dintre persoanele decedate erau vaccinate anti-Covid, a afirmat prefectul judeţului, Ráduly István.

Într-o conferință de presă, acesta a îndemnat din nou populaţia să se vaccineze, subliniind că prevenția este cea mai bună decizie, iar fiecare deces în urma infectării este o pierdere enormă atât pentru rudele rămase în urmă, cât și pentru societate. Potrivit prefectului, săptămânal, la nivel județean sunt înregistrate, în medie, 9 decese asociate Covid-19.

Publicitate

„Observăm că toată lumea vorbește despre sfârșitul epidemiei, despre ameliorarea situației, dar nu poate fi o consolare pentru rudele celor 39 de persoane care au murit în județul Covasna de la precedenta noastră întâlnire. Este o pierdere foarte mare. Chiar și pierderea unui om este o pierdere mare, mai ales pentru familie, dar și pentru noi ca societate”, a declarat prefectul.

Potrivit acestuia, în perioada 20 ianuarie – 20 februarie, în cele 5 centre de vaccinare din județ s-au administrat 2.865 de vaccinuri anti-Covid, din care 347 au fost inoculări cu prima doză, media zilnică în cazul acestora din urmă fiind de puțin peste 10 doze administrate.

În aceste condiții, spune prefectul, nu este surprinzătoare decizia autorităților de a reduce programul de funcționare a centrelor de vaccinare, respectiv de a le transforma o parte dintre acestea în centre mixte, pentru testarea populației câteva zile pe săptămână.

„Dacă luăm în considerare că numărul persoanelor cu vârste de peste 12 ani vaccinate în ultima lună a crescut la 33,68% (față de 31,34%), putem spune că am avut un urcuş foarte lent şi foarte mic. Poate că lumea s-a săturat să tot vorbim de necesitatea vaccinării, poate că oamenii nu mai vor să audă, dar consider că spune ceva faptul că din cele 39 de persoane decedate în ultima lună, doar 3 au fost vaccinate”, a declarat prefectul.

„În mediul rural există zvonuri că vaccinul este periculos”

Ráduly István a afirmat și că în rândul populației din mediul rural sunt răspândite informații false, iar locuitorii se tem să se vaccineze anti-Covid fiind convinși că serul le va face rău.

„Și părinții mei – tata are aproape 86 de ani, iar mama 79 de ani – au primit ambele vaccinuri recent, abia în decembrie, pentru că în mediul rural există zvonuri că vaccinul este periculos. A fost o mare satisfacție pentru mine când mi-au spus după ambele vaccinuri Pfizer primite că nu au simțit nimic. Acum țin ușa deschisă, înainte o țineam închisă și mergeam acasă doar apropiații, ne dezinfectam înainte să intrăm în casă. Cu toată puterea și încrederea spun că e mai bine să prevenim decât să avem probleme”, a mai spus prefectul.

Doar 84 de copii din județ vaccinați anti-Covid

Acesta a adăugat că statisticile nu sunt mai bune nici când vine vorba despre vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, până în prezent fiind vaccinați 84 de copii, și doar 18 dintre aceștia au primit și cea a doua doză.

La Sfântu Gheorghe, spre exemplu, conform Prefecturii Covasna, au fost vaccinați 46 de copii cu prima doză, și alți 18 copii cu ambele doze. La Târgu Secuiesc, un număr de 15 copii au primit prima doză de vaccin, iar la Brădet doar 5 copii au fost vaccinați cu prima doză.

Marți, la nivelul județului erau înregistrate 1.402 de cazuri active de Covid-19, din care 562 la Sfântu Gheorghe, unde rata de incidență era de 8,84 cazuri la mia de locuitori.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio