Ştiri locale

Peste 800 de teste Covid-19 realizate în noul laborator al Spitalului Judeţean într-o lună și jumătate de la deschidere

Specialiștii din cadrul laboratorului de microbiologie al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au prelucrat în ultima lună și jumătate 804 teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, dublu față de data de 11 iunie când conducerea unității medicale raporta peste 400 de teste realizate.

Pe lângă laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, în alte două laboratoare private din judeţ se pot face teste pentru depistarea Covid-19.

Astfel, potrivit unui comunicat al Prefecturii, până miercuri au fost prelucrate 5.549 de teste pentru județul Covasna, și alte 2.694 la comanda județelor Brașov, Sibiu și Mureș.

„Ni s-a ușurat un pic munca, datorită faptului că avem laboratorul nostru PCR și rezultatele ne vin mult mai repede. Dimineața se ia proba, după-masa putem să avem un rezultat. De asemenea, ne-a ușurat un pic munca și Ordinul Ministrului Sănătății care ne permite să externăm pacienții asimptomatici la 10 zile și cu un test negativ, lucru care se reflectă și în cifre, pentru că am avut 26 de externări în mai puțin de o săptămână”, a explicat directorul ,edical al Spitalului, dr. Roșu Matyas.

Laboratorul, care funcționează din data de 15 mai, încă așteaptă să fie omologat şi acreditat de Institutul Naţional de Sănătate Publică și Ministerul Sănătăţii şi inclus în Programul naţional de finanţare a testelor Real Time PCR, însă managerul spitalului spune că procedura s-a complicat odată cu ieșirea României de sub starea de urgență.

„S-a schimbat schimbarea, în sensul în care atunci când am început să lucrăm, chiar în  momentul respectiv s-a ieșit din starea de urgență, motiv pentru care acum circuitul de aprobare este total altul, deci durează mai mult. Aproape din două în două zile avem o corespondență în această privință, ba cu DSP-ul, ba cu Ministerul sau cu Institutul de Sănătate Publică ca să fim incluși în acest program”, a precizat managerul spitalului, Andras-Nagy Robert.

În cadrul laboratorului de biologie moleculară donat de grupul austriac HS Timber lucrează doi medici, patru specialişti chimişti şi o asistentă medicală.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate