Ştiri

Peste 600 de părinți din Brașov au înființat Brigada Părinților Antidrog

Cazurile tot mai dese de adolescenți care devin consumatori de droguri încă de la vârste fragede îi îngrijorează pe părinții din Brașov. Pentru a veni în sprijinul celor care au acest viciu, peste 600 de brașoveni au înființat Brigada Părinților Antidrog. Inițiativa aparține unei familii cu trei copiii, care a convins și Comitetul Județean al Părinților să i se alăture, anunță euronews.ro.

Membrii acestei organizații spun că nu vor să mai piardă timp până când autoritățile vor lua măsuri concrete de combatere a consumului de droguri în școli. Părinții brașoveni învață deja de la psihologi cum să identifice un consumator de droguri și cum să se comporte când află că propriul copil are un astfel de viciu.

Cristina este mamă a trei copii, a vorbit cu ei despre droguri și a aflat că astfel de substanțe le sunt la îndemână. Mai mult, copiii păreau să știe mai multe lucruri despre stupefiante decât ea însăși. A luat legătura și cu alți părinți, care i-au confirmat că au auzit povești similare.

„Foarte accesibile aceste substanțe și foarte la îndemâna lor și mi-am dar seama din discuțiile pe care le-am avut cu prietenii copiilor mei, cu copiii mai, noi suntem foarte deschiși și discutăm deschis, cred că asta m-a și trezit, mi-am dat seama că trăim într-o altfel de realitate, una pe care nu voiam deloc să o văd și mi-am dat seama că nu știu cum să mă comport”, a povestit Cristina Timariu, coordonator proiect Brigada Părinților Antidrog, pentru aceeași sursă.

Îngrijorat de acest fenomen care pare că ia amploare în Brașov este și Cătălin Nan, tată a trei fete de liceu.

„Cu toții știm, cel puțin părinții, știm că există droguri în toate școlile din România. Este o situație tristă, nefericită, dar nu se mai poate ascunde acest fapt. Sunt tata de trei adolescente, de clasă a IX-a, a XI-a și a XII-a și vorbesc cu ele despre orice, unde merg la chefuri, când merg la mare și toți copiii, nu doar ale mele, toți copiii ne spun că da, sigur că știu că am colegi care se droghează, sigur că există droguri în școală”, spune Cătălin Nan, președinte Comitetul Județean al Părinților din Brașov și Vicepreședinte Federația Națională a Părinților.

Deși fenomenul consumului de droguri în școli și licee este unul răspândit, autoritățile spun că nu au statistici exacte cu privire la numărul celor care consumă substanțe interzise.

„Nu avem o statistică și nu am pornit de la principiul că trebuie să avem o statistică, am pornit de la principiul că acest fenomen există, îl recunoaștem și dacă îl recunoaștem că există atunci trebuie să lucrăm foarte mult, esențial la prevenție”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

„Nu putem ascunde că nu exista astfel de influențe asupra tinerilor. Nu au fost înregistrate până la acest moment astfel de semnalări, dar încurajăm cadrele didactice și pe toți cei care au semnale cu privire la acest consum de substanțe să ne semnaleze”, a spus Daniel Zontea, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov.

Potrivit Euronews România, autoritățile încă discută strategii referitor la combaterea consumului de droguri în școli, dar nu au încă un plan concret. Acesta este și motivul pentru care a fost înființată Brigada Părinților Antidrog. În trei zile s-au înscris peste 600 de părinți care au participat la mai multe întâlniri online cu psihologi care le-au oferit informații despre cum depistezi un consumator de droguri și cum trebuie să te comporți când acesta este propriul tău copil.

„Consumul de droguri are consecințe nefaste asupra sănătății suferite de consumatori, de la halucinații, stări de anxietate, palpitații, logoree, stări de tremor. Consumul de droguri e determinat de o dorință puternică de validare, dar și de o curiozitate de a experimenta senzații noi. Cred că este extrem de important ca părinții să discute și să le fie aproape copiilor lor”, a declarat psihologul Ioana Constantinescu.

Anul trecut în școlile din Brașov a fost derulat un proiect de educație în domeniul drogurilor, organizat de prefectură,  la care au participat 15.000 de elevi și aproape 700 de cadre didactice.

Publicitate
banner we radio