Ştiri locale

Peste 580.000 de mașini intră lunar în Sfântu Gheorghe. Centura ocolitoare va reduce traficul cu 20%

Lucrările de construcție a viitoarei șosele ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe sunt în grafic, iar odată ce va fi dată în folosință, presiunea traficului din oraș va fi redusă cu circa 20%, a declarat primarul Antal Árpád.

Potrivit unei statistici oficiale a Primăriei, în ultimele 30 de zile în Sfântu Gheorghe au fost înregistrate 581.000 de intrări de vehicule, însemnând, în medie, circa 20.000 de autoturisme pe zi, prin toate intrările în municipiu. Cele mai multe autoturisme care intră în oraș vin dinspre Miercurea Ciuc și Târgu Secuiesc.

„În ultimele 30 de zile au intrat 581.000 de autoturisme în municipiul Sfântu Gheorghe, deci aproape 20.000 pe zi, iar de ieșit, tot cam atâtea. Per total, dacă ne uităm la o perioadă de o zi întreagă, sau de 30 de zile, diferența va fi de sub 1%, pentru că tot cam atâtea ies  câte și intră, însă dacă ne uităm în cadrul unei zile, atunci diferențele sunt foarte mari în funcție de perioada zilei, pentru că dimineața intră mai multe mașini, iar după-masa ies mai multe, dar acest lucru diferă și în funcție de rute. Asta nu înseamnă că intră 581.000 de mașini individuale, pentru că sunt unele care se repetă chiar în interiorul zilei. Din Arcuș, de exemplu, intră 1.250 de mașini zilnic, și nu sunt 1.250 de mașini în Arcuș, deci e clar că vin dimineața cu copilul la școală, se duc acasă, mai vin după-masa. (…) Putem înțelege cât de important este pentru oraș să construim șoseaua de centură, pentru că finalizarea ocolitoarei orașului va lua o presiune de aproximativ 20% din această cifră, deci asta înseamnă peste 100.000 de autoturisme pe lună, care nu vor mai intra în municipiul Sfântu Gheorghe. Vestea bună este că lucrările la centură sunt în grafic, ele trebuie finalizate până la sfârșitul lunii mai anul viitor. Au mai intervenit niște probleme de săpături arheologice pe malul Oltului, care dacă nu apăreau probabil că se finalizau lucrările mai devreme de termenul asumat”, a declarat primarul Antal Árpád.

Potrivit acestuia, cele mai multe autoturisme care tranzitează orașul vin din direcția Miercurea Ciuc, respectiv 160.000 de intrări într-o lună, urmate de cele dinspre Târgu Secuiesc – 130.000, dinspre Brașov (prin Coșeni) 116.000, dinspre Vâlcele 41.000, dinspre Ilieni 50.000, dinspre Ozun 44.000, iar dinspre Arcuș 40.000 de intrări.

Viitoarea şosea ocolitoare va avea o lungime de 11,56 kilometri, cu câte o bandă de 3,5 metri lăţime pe fiecare sens, şi va fi realizată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, investiţia cifrându-se la circa 300 de milioane de lei.

Centura se va desprinde din DN12, Braşov-Miercurea Ciuc, înainte de localitatea Coşeni şi va reintra pe acest drum în partea de nord a municipiului, la ieşirea spre Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe. Vor fi realizate, de asemenea, 4 intersecţii giratorii şi trei pasaje peste calea ferată şi peste Râul Olt.

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), viitorul drum de centură va contribui la reducerea timpului de tranzit prin municipiul Sfântu Gheorghe, la îmbunătăţirea condiţiilor de transport, la sporirea gradului de siguranţă a traficului şi la îmbunătăţirea mediului şi calităţii vieţii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio