Ştiri locale

Peste 50 de persoane la prima donare de sânge organizată la noul centru din orașul Covasna

Prima acțiune de donare de sânge la centrul nou-înființat în cadrul Spitalului Orășenesc Covasna a avut loc marți, începând cu ora 08:00, și a adunat peste 50 de donatori dornici să le dea o șansă la viață normală celor care depind de sânge.

Directorul medical al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, dr. Enea Nicolae, a transmis că din totalul persoanelor care s-au prezentat pentru donare în cele 6 ore de activitate, 44 au fost eligibile.

„Prima acțiune de donare de sânge în orașul Covasna a fost îndeplinită. Din cei peste 50 de donatori prezenți, 44 au fost eligibili. Le mulțumim cu deosebit respect pentru gestul lor nobil. Ei sunt eroii noștri de astăzi care au ales să salveze vieți, să ofere încredere și speranță semenilor noștri. Totodată, mulțumim echipei medicale de la Centrul de Transfuzii Sfântu Gheorghe și personalului medical de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară care au avut o activitate intensă de șase ore. Mulțumim primarului și consilierilor locali pentru deschiderea arătată inițiativei mele, precum și funcționarilor publici din cadrul Direcției de Asistență Socială”, a scris directorul medical, într-o postare pe Facebook.

Centrul fix de donare din Covasna a fost înființat în această lună printr-un parteneriat între Consiliul Local al orașului, Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe și Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Geza”, iar programul se va desfășura trimestrial, fiind necesară înscrierea a cel puțin 10 donatori.

Donatorii de sânge se pot înscrie la sediul Direcției de Asistență Socială, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, în incinta Casei Orășenești de Cultură Covasna.

Printre beneficii, pe lângă ziua liberă de la locul de muncă și cele 7 tichete de masă la care au dreptul prin lege, donatorii vor avea gratuitate timp de o lună la bazele sportive administrate de Primăria Covasna, intrare liberă la spectacole culturale timp de 3 luni, iar persoanele care nu au domiciliul în localitate vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport pentru deplasarea la centrul de donare, în vreme ce locuitorii orașului Covasna vor beneficia de 50% reducere la abonamentele pentru transportul în comun.

De asemenea, anual, persoanele care donează în mod regulat vor putea beneficia gratuit de un examen radiologic pulmonar, un examen cardiologic şi un examen biologic extins, toate la recomandarea centrului de donare, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.  În plus, donatorii au dreptul la tratament substitutiv cu fier, în mod gratuit, la recomandarea medicului de colectă, în cazul depistării unui deficit de fier sau a unui sindrom anemic secundar donărilor repetate de sânge.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio