Ştiri locale

Peste 50 de incendii de vegetație produse deja în județul Covasna în acest an, aproape mai multe decât în tot anul trecut. Primăriile vor fi somate de Garda de Mediu Covasna să ia măsuri

Numărul incendiilor de vegetație produse deja de la începutul acestui an la noi în județ se apropie de numărul total de anul trecut, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, respectiv 51 în primele 3 luni ale anului, față de 57 înregistrate în tot anul 2023. Suprafața afectată a fost de circa 85 de hectare, iar în 80% dintre cazuri, cauza de producere a arderilor a fost focul deschis în spații deschise.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, sg. maj. Alexandru Marian Rechițean, a transmis că incendiile produse în ultima perioadă au cuprins zonele extravilane de pe raza județului, aparținătoare localităților Aninoasa, Araci, Băcel, Baraolt, Bățanii Mari, Belin, Catalina, Cernat, Chichiș, Coșeni, Covasna, Ghelința, Hetea, Hilib, Ilieni, Imeni, Întorsura Buzăului, Lunca Ozunului, Lunga, Malnaș-Băi, Ormeniș, Ozun, Racoșul de Sus, Sfântu Gheorghe, Sânzieni, Surcea, Tălișoara, Târgu Secuiesc, Valea Crișului, Valea Zălanului, Vama Buzăului, Vâlcele, Cașinu Mic și Brădet. Cel mai recent s-a produs în data de 31 martie, la Vâlcele, fiind afectată o suprafață de circa 3 hectare de teren.

Publicitate

„În data de 31.03.2024, în jurul orei 16:00, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari pentru gestionarea unei situații de urgență produsă de un incendiu izbucnit la vegetație uscată, în extravilanul localității Vâlcele. Spre locul indicat de apelant, s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Sfântu Gheorghe, cu douǎ autospeciale de stingere cu apă și spumă. În urma incendiului a fost afectată o suprafață de circa trei hectare de vegetație uscată şi lǎstǎriş, fără pericol de propagare la locuințele cetățenilor, iar cauza probabilă de producere o reprezintă focul deschis în spații deschise”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, sg. maj. Alexandru Marian Rechițean.

Primăriile din județ unde au avut loc cele mai multe incendii de vegetație în ultima perioadă vor fi somate să ia măsuri, respectiv să îi înștiințeze pe locuitori, persoane fizice și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege. Amenzile în cazul persoanelor fizice sunt cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice, între 50.000 și 100.000 de lei.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, ne-a precizat că, deocamdată, instituția pe care o conduce nu a aplicat în acest an amenzi, însă anul trecut au fost derulate două controale, iar o persoană care incendia deșeuri biodegradabile într-o gospodărie de pe raza județului a fost amendată cu 800 de lei.

„Anul acesta încă nu am aplicat amenzi. Anul trecut a fost o amendă în valoare de 800 de lei, cineva a incendiat deșeuri biodegradabile în curte, erau ceva crengi, iar cei de la ISU ne-au sunat. Anul trecut am avut doar două astfel de controale. Am făcut o informare, vom discuta cu cei de la ISU și de la APIA, și vom face niște controale la primariile unde au avut loc mai multe incendieri, să îi înștiințeze pe agenții economici. Au fost destul de multe incendii de vegetație de la începutul acestui an”, ne-a spus comisarul – șef al Gărzii de Mediu Covasna.

Potrivit autorităților de Mediu, pe lângă amenzi, persoanele care incendiază vegetația din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice comit o infracţiune şi riscă închisoare de la 3 luni la un an, dacă arderile sunt de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

La rândul lor, pompierii covăsneni atrag atenția că arderea vegetației uscate, a deșeurilor sau a altor materiale combustibile este strict interzisă fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 până la 2.500 lei.

Incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, putând produce pagube economice semnificative și chiar pierderi de vieți omenești.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio