Ştiri locale

Peste 400 de contestaţii depuse la Bacalaureat în județul Covasna, majoritatea la Limba Română

Un număr de 434 de contestaţii, majoritatea la Limba Română, au fost înregistrate în judeţul Covasna după afişarea rezultatelor primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, iar șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ) Covasna, prof. Kiss Imre apreciază că procentul de promovare va creşte ușor după soluționarea acestora.

Înainte de reevaluarea lucrărilor, rata de promovare în județ este de 61,72%, iar conducerea IȘJ Covasna apreciază rezultatul ca fiind unul acceptabil în condițiile în care în ultimul an, pe fondul pandemiei Covid-19, majoritatea cursurilor s-au ținut online.   

Publicitate

„Este un rezultat acceptabil, dar suntem perfecționiști, vrem mai mult, și la noi procentajul ar trebui să fie mai mare. Suntem în acel trend, dacă este să comparăm cu alți ani, și față de anul trecut. Eu zic că acest an a fost mai greu, având în vedere că elevii au stat mai mult acasă, anul trecut, măcar, jumătate de semestru au fost la școală. A fost un an atipic, un an greu, iar eu zic că s-au pregătit, și se vede atât efortul elevilor cât și al cadrelor didactice, este oglindit. Cei care au vrut 10 au învățat, dar e clar că efortul a fost mult mai mare. Ne-am fi dorit și noi mai mulți copii care să obțină media peste 6, dar suntem aproape de media pe țară, având în vedere și specificul județului. Rezultatul slab este la Limba română. Față de un județ în care nu există secții de predare în limba maghiară, dacă am compara doar la Limba română, suntem cam în primii 8 ca județ. Este mai greu pentru copiii de la secția maghiară, acolo sunt mai mulți picați la Limba și literatura română, sunt și cele mai multe contestații, dar așa a fost mereu”, a spus

Primele rezultate au fost afișate luni, și tot atunci candidații au putut depune contestații. Potrivit datelor IȘJ Covasna, din totalul celor 434 de contestații depuse, 225 au fost la Limba română, 103 la Matematică și Istorie, 68 la proba la alegere, respectiv 38 la Limba și literatura maternă.

„Notele vor fi modificate în mod sigur, să sperăm că nu vor fi diferențe mari, dar asta nu înseamnă că va influența în mare măsură să iasă și media 6. Cred că va crește promovabilitatea un pic, dar foarte puțin. În mod normal nu ar trebui să crească pentru că ar trebui să fie o evaluare absolut obiectivă, de acolo pornim, însă așa cum sunt structurate subiectele și baremul, un subiectivism mereu există, mai ales la disciplinele la care poate să intervină acest subiectivism, mai puțin la matematică, fizică, chimie. De obicei, nota crește dar nu suficient de mult ca să influențeze în mare măsură media. Pentru cei picați, 20-30 de sutimi nu contează foarte mult, dar sunt situații în care doar la o disciplină au primit notă sub 5, foarte aproape de 5, și atunci poate îi ajută faptul că au contestat”, a mai spus inspectorul școlar general Kiss Imre.

Înainte de soluționarea contestațiilor,  din cei 1.105 elevi prezenţi în examen, 682 au obţinut medii peste 6. Cea mai mare medie din judeţ – 9,96 – a fost obţinută de un elev de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care a luat 10 la Limba şi literatură română, 10 la Istorie şi 9,90 la Geografie.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii de la liceele teoretice, unde rata de promovare a fost de 78,74%.

La filiera vocaţională promovarea a fost de 50,59%, în timp ce la cea tehnologică s-a situat la doar 23,32%.

Promovarea în rândul elevilor înscrişi la secţia română a fost de 75,94%, din cei 320 de elevi prezenţi la Bacalaureat fiind declaraţi admişi 243, în timp ce la secţia maghiară a fost de 55,92%, 439 dintre cei 785 de elevi prezenţi la examene reuşind să obţină note de trecere.

Pe unităţi de învăţământ, cea mai mare rată de promovare în judeţ – 98,67% – este la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, unde un singur elev din cei 75 prezenţi nu a promovat examenul, urmat de Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, 95%, cu 76 din 80 de elevi având medii peste 6.

Colegiul Naţional „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe are o rată de promovare de 94,44%, doar 5 dintre cei 90 de elevi fiind declaraţi „respins”, iar la CNMV rata de promovare este de 89,60%, 12 elevi picând examenul.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio