Ştiri locale

Peste 4.700 de persoane vaccinate gratuit antigripal în județul Covasna

Peste 4.700 de doze de vaccin antigripal, din totalul celor 5.600 pe care Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna le-a recepționat și distribuit până în prezent către unităţile sanitare și cabinetele medicilor de familie din județ, au fost deja administrate populației, iar reprezentanții instituției spun că, cel mai probabil, Ministerul Sănătății nu va mai livra o nouă tranșă în acest an.

„Din cele 5.600 de doze primite, 4.708 sunt deja administrate. O altă tranșă anul acesta nu va mai veni, pentru că nu există doze în țară. Ministerul Sănătății încearcă să suplimenteze, dar va dura, din cauza contractelor (…) Dacă cumva auzim că Ministerul Sănătății a primit 3.000-4.000 de doze în stoc, vom solicita și noi, dar nu știm când vor fi livrate, iar asta ne cauzează probleme”, ne-a declarat Igyártó Gabriella, reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Publicitate

În ceea ce privește situația virozelor respiratorii din ultima săptămână, aceasta a explicat că cifrele nu reflectă numărul real de cazuri, având în vedere faptul că în minivacanța de 1 Decembrie cabinetele de medicina familiei nu au avut activitate. În schimb, cozile s-au mutat la Urgență, pacienții sperând, astfel, că vor putea găsi în spital medicamentele pediatrice care lipsesc de câteva săptămâni din farmacii.

„Situația virozelor nu este relevantă pentru că au fost acele două zile libere de minivacanță, nu reflectă numărul de cazuri reale. În cele două zile, oamenii s-au dus la Urgență, la Sfântu Gheorghe, de asta era aglomerat la UPU în ultimele zile, fiindcă oamenii s-au dus acolo, neavând posibilitatea să cumpere antibiotice pentru copii nici din farmacii”, a mai explicat reprezentanta DSP Covasna.

Pentru sezonul 2022-2023, DSP Covasna a solicitat, pe baza cererilor venite din partea medicilor de familie, 6.200 de doze de ser antigripal. La fel ca în anii anteriori, prioritate la imunizare au avut în primul rând pacienții cu boli cronice, gravidele, persoanele instituționalizate, angajații din sistemul sanitar și persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio