Ştiri locale

Peste 30% dintre cadrele didactice din județ vor să se vaccineze anti-COVID

Peste 30% dintre cadrele didactice din județul Covasna doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean.

Astfel, dintr-un total de 2.750 profesori din județ, peste 850 s-au înscris pe liste pentru a fi incluși în cea de a doua etapă a campaniei de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2.

Publicitate

Inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre, a declarat pentru We Radio că o parte dintre dascăli nu s-au înscris pentru că au trecut recent prin boală, iar alte cadre didactice se vor vaccina după ce vor observa eventualele reacții în cazul colegilor.  

Vaccinarea nu este obligatorie, astfel că nicio persoană nu poate fi constrânsă să se vaccineze.

„Până în acest moment 31% și-au manifestat dorința de a se vaccina, pentru că sigur, această decizie se schimbă pe parcurs (…) E clar că singura soluție va fi doar imunizarea totală, deci această cifră se va schimba pe parcurs. Mulți așteaptă să vadă ce se întâmplă, cum va reacționa vaccinul la anumite persoane, deci au niște rețineri, dar peste o săptămână, două, sau o lună-două lucrurile se vor schimba și atunci e clar că cifra va fi mult mai mare și va tinde spre maxim, să zicem”, ne-a spus inspectorul școlar general Kiss Imre.

Potrivit acestuia, de la începutul pandemiei și până la trecerea învățământului în mediul online, în data de 9 noiembrie, aproape 40 de cadre didactice din județ au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2.

„Noi am avut o evidență până pe 9 noiembrie, deci până când școlile au fost deschise aproximativ 39 de cadre didactice au trecut prin boală. Atunci primeam zilnic numărul profesorilor care s-au îmbolnăvit, dar după aceea, de când am intrat exclusiv online, nu am mai putut ține evidența. Știu că au fost profesori sau angajați ai școlilor bolnavi, dar efectiv câți nu știm, nu mai avem o evidență, (…) și asta și pentru că sunt două categorii. Deci sunt și persoane care au avut Covid-19 dar nu s-au testat, au avut simptome și au stat acasă două săptămâni. Asta nu înseamnă că nu au ținut orele online, toți s-au străduit, chiar dacă au fost bolnavi de Covid-19, de acasă au ținut cursurile. Știm destul de multe astfel de cazuri”, a mai spus inspectorul școlar general.

Majoritatea școlilor din țară se vor redeschide începând cu data de 8 februarie, în funcție de trei scenarii, respectiv verde, roșu și galben.

Astfel, în localitățile din scenariul verde toate școlile se redeschid fizic, iar copiii vor merge la școală, în vreme ce în localitățile aflate în scenariul galben, vor merge copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale (VIII, XII).

În localitățile intrate în scenariul roșu vor merge la școală și grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, iar ceilalți vor sta acasă.

IȘJ Covasna a distribuit până în data de 14 ianuarie, în unitățile de învățământ din județ, 2.800 litri de dezinfectant și 280.000 de măști de protecție, achiziționate prin finanțare de la Ministerul Educației, iar în ultimele 3 luni aproximativ 10.000 de tablete au fost achiziţionate prin diverse programe finanțate de Guvern, din fonduri externe, de către autoritățile locale sau din sponsorizări, pentru a sprijini elevii care învaţă online.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio