Ştiri locale

Peste 30 de persoane cu deficienţe au beneficiat de terapie la Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic

Proiectul „Reechilibrare” al Centrului de Cercetări Subacvatice din județul Covasna, finanțat în acest an de Fundația pentru Comunitate în cadrul programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, s-a încheiat cu succes.

În total, 32 de beneficiari au luat parte la activităţile derulate începând cu luna iunie, la centrul My Lake de la Dalnic, grupul țintă fiind alcătuit din copii cu vârste între 6 şi 18 ani, cu deficienţe ușoare, grave, asociate, şi copii cu autism.

Publicitate

Proiectul utilizează metoda TUSMA care facilitează dezvoltarea copiilor cu dizabilități, îmbinând în cadrul ședințelor elemente de meloterapie, hidroterapie și imaginație ghidată. Beneficiile metodei au fost confirmate de-a lungul timpului prin testele clinice efectuate de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

În total, 17 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale au primit câte o finanțare de cel mult 25.000 de lei în cadrul acestei ediții a programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, suma totală alocată fiind de 400.000 de lei, iar Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna a fost desemnat câştigător pentru al 5-lea an la rând.

Organizațiile care au obținut finanțare în acest an sunt din București și județele Bacău, Bihor, Cluj, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureș, Sălaj, Satu Mare și Sibiu, iar lista proiectelor finanțate poate fi accesată AICI.

***

Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic a fost înfiinţat de scafandrul profesionist Szabó Jenő care, în studenţie, a lucrat o vreme cu celebrul explorator Jacques Yves Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Scafandrul covăsnean s-a implicat în ultimii ani în mai multe proiecte educative pentru copii, o mică parte dintre acestea fiind „My Lake”, „Regatul apelor”, „Dr. Peștișor– terapeutul copiilor” şi „Şcoala altfel”.

În urmă cu câţiva ani, Szabó Jenő a înfiinţat și o „şcoală subacvatică” pentru copiii surdo-muţi unde aceştia erau ajutaţi, prin intermediul audiţiilor subacvatice, să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio