Ştiri locale

Peste 260 de câini adunați în acest an de pe străzile din Sfântu Gheorghe. Primarul Antal Árpád: „Societatea civilă are obligația de a rezolva adopția acestor câini. E inuman să îi ținem 5 ani în cușcă la Adăpost”

Problema câinilor fără stăpân capturați de pe străzile din Sfântu Gheorghe nu este rezolvată doar prin introducerea acestora în Adăpostul de la Câmpul Frumos, unde de cele mai multe ori rămân ani întregi închiși în cuști, fără ca cineva să îi adopte. Societatea civilă „are obligația de a rezolva adopția”, sau de a cere finanțarea unor programe care să ducă la reducerea numărului de câini comunitari, afirmă primarul municipiului, Antal Árpád.

De la începutul acestui an, angajații Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân au capturat 265 de patrupezi de pe străzile din Sfântu Gheorghe, circa 20% dintre aceștia provenind din cartierul Őrkő.  Într-un interviu la We Radio, edilul a precizat că soluția este complicată, întrucât zona respectivă rămâne în continuare „un generator de câini fără stăpâni”.

Publicitate

„Soluția e complicată (…) Zona Őrkő, din nefericire, este un generator de câini fără stăpân, dacă ne uităm la cifre, practic 20% dintre câinii adunați sunt din zona respectivă. Problema este că Adăpostul de la Câmpul Frumos este la capacitate plină, dar și aici avem tot timpul discuții cu unii și cu alții că de ce mai eutanasiem câini. Și pe mine mă doare sufletul, și eu am câine, e un animal fantastic, dar haideți să vedem responsabilitatea tuturor. Eu, ca primar, am responsabilitatea să nu fie câini comunitari pe stradă. Societatea civilă care mă critică pentru faptul că după un an sau doi în care am ținut câinele îl eutanasiem, are obligația de a rezolva adopția acestor câini, sau de a face fel și fel de programe, chiar cu finanțarea Primăriei, ca să scadă numărul acestor câini. Nu se poate să ținem 5 ani un câine la Adăpost, pe de-o parte pentru că ne costă mulți bani, iar pe de altă parte, eu nu cred că ajutăm câinele acela. Să ții un câine închis într-o cușcă 5 ani nu e ceva foarte uman”, a spus primarul Antal Árpád.

Peste 50 dintre câinii comunitari ajunși în acest an în Adăpostul de la Câmpul au fost capturați de pe străzi din cartierul Őrkő, de pe străzi precum Váradi József, Bartalis Ferenc, Vulturilor, Brazilor, Berzei sau Ghioceilor.

Capacitatea Adăpostului de la Câmpul Frumos este în continuare depășită, numărul câinilor capturați depășind cu mult capacitatea maximă de 145 de locuri. Conducerea TEGA SA, în administrarea căreia se află adăpostul, a explicat în mai multe ocazii că unul dintre motivele pentru care întotdeauna locurile sunt ocupate peste capacitate este faptul că, deși permisă prin lege în cazul animalelor care nu sunt adoptate într-un termen de 14 zile, măsura eutanasierii este luată doar în situații excepționale, atunci când, spre exemplu, câinele este foarte bolnav sau extrem de agresiv.

În luna august, administratorii Adăpostului anunțau că nu mai există niciun loc pentru a găzdui câini noi. În încercarea de a crea spații, la inițiativa Asociației AMY a fost organizată o zi a porților deschise, însă rezultatul a fost departe de cel așteptat, fiind adoptaţi doar 2 câini. Astfel, la începutul lunii septembrie a fost organizată o nouă zi a porților deschise. Cu toate acestea, potrivit reprezentanților TEGA, în acest an au fost realizate doar 216 adopții.

Pentru a adopta un prieten patruped este nevoie doar de buletin, întreg procesul fiind gratuit pentru viitorii stăpâni. Animalele sunt sterilizate, cipate și vaccinate împotriva paraziților și a celor mai frecvente boli.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio