Ştiri locale

Peste 250 de câini de la Adăpostul din Câmpu Frumos, adoptaţi în acest an

Aproape 400 de câini comunitari au ajuns în acest an la adăpostul de la Câmpu Frumos, administrat de Operatorului regional de salubritate TEGA. Dintre aceștia, peste jumătate și-au găsit stăpân, astfel că la ora actuală adăpostul mai găzduiește doar 144 de patrupezi.

Administratorul adăpostului, Balázs Csaba ne-a declarat că jumătate dintre câinii adoptați ajung în străinătate, în special la familii din Olanda. Procedura de adopție este simplă, nu costă nimic, însă nu oricine poate adopta un animal.

Publicitate

„De la început, din 2014 de când a fost preluat adăpostul, au fost capturați 2.963 de câini, din care 1.259 au fost dați spre adopție, cam jumătate. Anul acesta, din 396 de câini, 254 și-au găsit stăpân. În ultimii doi ani și jumătate s-a intensificat colaborarea cu unele organizații din străinătate care adoptă și duc câinii în afara țării. Procedura de adopție este simplă, persoana trebuie să aibă 18 ani, să se prezinte cu un act de identitate, să dovedească faptul că locația unde va ajunge animalul corespunde cerințelor legislative, că îl poate hrăni și îngriji. Sunt cerințe obligatorii, iar dacă poate dovedi aceste lucruri, se poate trece la selectarea câinelui pe care dorește să îl adopte. Adopția este gratuită, adoptorul nu trebuie să achite nimic, toate cheltuielile aferente acestor proceduri sunt suportate de adăpost”, ne-a explicat Balázs Csaba.

Numărul maidanezilor s-a înjumătățit față de anul trecut

Acesta a mai precizat că în ultimii ani s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de câini comunitari, fapt datorat și campaniilor de sterilizare derulate periodic de administrația locală.

„Cred că munca noastră din ultimii doi-trei ani se observă. Dacă anul trecut au fost capturați 652 de câini, anul acesta au fost doar 396, deci programul nostru de capturare, sterilizare și adpoție începe să dea roade. Este o procedură mai lungă dar se observă că a scăzut numărul câinilor de pe stradă față de alți ani. Procedura de capturare este în felul următor: oamenii care se simt amenințați sau deranjați de câini ne contacteză pe noi, iar noi ne deplasăm la fața locului. Este și un echipaj care patrulează în oraș și unde vede animale, în funcție de posibilitățile din adăpost, le capturează și le aduce la noi. De asemenea, avem lunar o zi sau două în care mergem în cartierul Orko, de unde preluăm câini”, a mai explicat administratorul adăpostului.

Poliția Locală, serviciul 112 și Adăpostul de la Câmpu Frumos, în sprijinul animalelor rănite

În fiecare an, pe șosele din țară, sute de animale sunt lovite de mașini și lăsate să agonizeze. În anumite orașe există „Ambulanța Veterinară”, un serviciu la care oricine poate apela în cazul în care găsește animale rănite sau bolnave. Două astfel de mașini există și în municipiul Sfântu Gheorghe însă aparțin unor cabinete veterinare particulare. Cu toate acestea, oricine găsește un animal rănit, poate solicita sprijinul Poliției Locale sau al Adăpostului de la Câmpu Frumos.

„Sunt doi veterinari care circulă cu o mașină de ambulanță, lucrează și în oraș, dar se deplasează și la țară. Cine găsește animale lovite poate apela la Poliția Locală, la serviciul 112, sau poate apela la Adăpost. Noi ne deplasăm, mai ales dacă este o urgență medicală, ridicăm animalul respectiv și îl aducem la adăpost unde îi acordăm îngrijiri medicale”, ne-a declarat Balázs Csaba.

Întrebat ce se întâmplă cu animalele care nu pot fi tratate și nu supraviețuiesc, din diferite motive, acesta a precizat că reprezentanții adăpostului le transportă la un crematoriu pentru animale din localitatea Lemnia.

Puii au nevoie de tratament, însă nu mereu se găsesc fonduri

Printre cei peste 100 de patrupezi care „locuiesc” la adăpostul de la Câmpu Frumos se numără și câțiva pui, care au nevoie de tratament împotriva parvovirozei, vaccin fără de care mor.

În cadrul unei campanii umanitare, derulată în mediul online zilele trecute, mai multe persoane s-au oferit să-i ajute pe angajații adăpostului pentru ca puii să poată fi vaccinați și salvați, iar ulterior să poată fi dați spre adopție.

Costurile sunt ridicate însă, iar fiecare pui are nevoie de câte 4 vaccinuri pentru a putea supraviețui. De asemenea, deși există contracte încheiate cu câteva grădinițe și cantine din municipiu, și donațiile constând în hrană specială pentru aceste animale sunt binevenite.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio