Ştiri locale

Peste 230.000 de lei pentru victimele incendiului din Comandău, strânși în contul Serviciului de Ajutor Maltez

La o lună de la tragedia din Comandău în urma căreia 19 persoane au rămas fără locuințe, după ce un incendiu provocat de un scurtcircuit a mistuit 8 case lipite sub același acoperiș, în contul deschis de Serviciul de Ajutor Maltez pentru victime s-a strâns suma de 230.965 lei.

La începutul săptămânii, Primăria Valea Mare a virat în cont 11.086 de lei, bani strânși de localnicii care au dorit să vină în sprijinul persoanelor rămase fără acoperiș deasupra capului, iar donațiile continuă să vină.

Publicitate

„Am reușit să depunem în cont donațiile pentru oamenii afectați de incendiul din comuna Comandău, mai exact suma de 11.086 lei. Mulțumim încă odată tuturor pentru ajutor și implicare, iar celor încercați de acest eveniment neplăcut, multă sănătate și putere de muncă, să își poată reface locuințele”, a scris primarul Bogdan Marin, într-o postare însoțită de dovada transferului bancar.

La finalul lunii ianuarie, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a anunțat că toți consilierii județeni au decis să doneze indemnizațiile pe o lună, respectiv câte 1.000 de lei pentru familiile din Comandău, fiind astfel adunată suma de 32.000 lei.

Donații au strâns și piloții Clubului Sportiv Auto Crono din Sfântu Gheorghe, care au demarat o colectă de bani şi bunuri, intitulată „MakeHomeForThem” și derulată împreună cu clubul francez Aspromeca, co-organizatorul Winter Romania Historic Rally. De asemenea, suporterii echipei de fotbal Sepsi OSK au donat suma de 2.781 de lei, după ce Galeria oficială a echipei din Sfântu Gheorghe a lansat un apel prin care îi invita pe participanții de la meciul cu Universitatea Craiova, din 28 ianuarie, să sprijine această cauză.

Tot luna trecută, voluntarii Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe au distribuit circa 250 kg de alimente de bază, dar și haine pentru adulți și copii, iar primarul localității Zagon, Kiss Augustin, a lansat la rândul său un apel prin care îi îndemna pe locuitori să ducă donații la Castelul Mikes din comună.

„De la Guvern încă nu avem răspuns”

Primarul comunei Comandău, Kocsis Béla, a declarat că deși deocamdată nu a fost făcută o estimare a pagubelor, săptămâna viitoare instituția pe care o conduce va lua legătura cu autoritățile de la București pentru a stabili care sunt următorii pași pentru ajutorarea familiilor afectate de incendiu.

„Încă nu s-a făcut o estimare a pagubelor, s-a deschis un cont pentru donații la Serviciul de Ajutor Maltez, iar acolo s-au adunat banii. Urmează să facem proiecte, să facem intabularea terenului, iar apoi ne apucăm. De la Guvern încă nu avem răspuns, dar săptămâna viitoare îl voi suna pe domnul ministru ca să vedem ce se poate face”, ne-a spus edilul.

Incendiul izbucnit în data de 23 ianuarie a afectat 8 case de locuit, dintre care 5 au ars complet, iar altor 3 le-a ars acoperișul. Potrivit ISU Covasna, cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit electric, iar cele opt case trebuie să fie reconstruite aproape integral.

Persoanele care doresc să doneze diferite sume de bani pentru ajutorarea victimelor, pot face acest lucru folosind contul: IBAN: RO60 BRDE 150S V403 4753 1500, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania, Filiala Sfântu Gheorghe, Banca: BRD, cu mențiunea: „Donație – Comandău”.

Prefectura Covasna a solicitat Guvernului să aloce fonduri pentru sprijinirea persoanelor rămase fără case, având în vedere că doar una dintre familii avea asigurare pentru locuință.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio