Ştiri locale

Peste 21.000 de participanți în cele trei zile ale Festivalului Sepsi Tabakó

Fosta fabrică de țigarete, care a fost un punct de reper pentru mulți oameni din Sfântu Gheorghe, a oferit acum unei noi generații un nou set de experiențe și conexiuni. Festivalul Sepsi Tabakó a arătat că este posibil să se creeze un spațiu care să fie al tinerilor și în care aceștia să se simtă ca acasă.

În total, în cele 3 zile ale evenimentului au participat 21.243 de persoane, iar succesul a fost asigurat de o echipă de organizare formată din 500 de persoane, cu sprijinul a 270 de voluntari.

Publicitate

„Prima surpriză a venit atunci când la fabrică au sosit voluntarii din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna. Mă bucur că atât de mulți oameni au dorit să ni se alăture pentru a învăța și pentru a se distra. Au avut loc peste 30 de prezentări profesionale, aproape toate fiind pline. În timpul festivalului, mulți tineri au venit la mine și m-au rugat să organizăm programele profesionale și anul viitor. Prin prezentările și activitățile din tura de zi, am reușit să le oferim tuturor posibilitatea de a alege dintre programe”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina, principalul organizator, în cadrul conferinței de închidere a festivalului.

Pe lângă discuțiile și prezentările din cadrul festivalului, participanții au avut posibilitatea de a lua parte la ateliere de lucru în cooperare cu organizațiile locale și diverse instituții.

„Mathias Corvinus Collegium a avut sarcina să alcătuiască un program care să implice participanții în timpul zilei. Ne-am asumat acest rol deoarece, pe lângă programele noastre de management al talentelor și de educație, considerăm că este important să facem parte din comunitatea locală. Am reușit să abordăm probleme și întrebări care afectează viața de zi cu zi a tinerilor. Spațiile fizice sunt foarte importante, iar ele devin valoroase atunci când reușim să le umplem cu programe”, a declarat Talpas Botond, directorul activităților MCC în Transilvania.

La conferință a participat și Rés Konrád Gergely, organizatorul principal al Festivalului VIBE, potrivit căruia: „un festival devine real dacă, în cele trei zile cât durează, participanții nu vor să plece din zonă”.

„Festivalul VIBE a ajutat festivalul Tabakó cu experiența sa profesională. Am creat o lume separată în Fabrica de Țigarete și în curtea acesteia, dar care a rămas în totalitate o lume a orașului Sfântu Gheorghe”, a declarat Rés Konrád-Gergely.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că măsura succesului unui festival este atmosfera, adăugând că atmosfera de la Sepsi Tabakó a fost „excelentă”.

„Tabakó este unic prin faptul că a fost posibil să se organizeze un festival în inima orașului, în fosta fabrică, reușind să găsească un echilibru între distracție și programe profesionale. Trebuie să continuăm Festivalul Tabakó și vom continua să îl susținem”, a spus Tamás Sándor.

Pe termen lung, fosta fabrică de țigarete din Sfântu Gheorghe trebuie să fie transformată într-un spațiu deschis tinerilor pe tot parcursul anului.

„În 2020, președintele Consiliului Județean și cu mine am avut o realizare dureroasă și personală: ne-am dat seama că nu mai suntem tineri. Am decis, de asemenea, că trebuie să acceptăm faptul că tinerii văd lumea într-un mod diferit. Dar cel mai important lucru este să avem încredere în ei că își doresc aceleași lucruri, că avem aceleași obiective, dar că le ating în moduri diferite. Ne așteptăm ca ei să își creeze o lume în care să se simtă acasă și să se simtă confortabil, pentru că de asta au nevoie pentru a rămâne acasă și pentru a-și face planuri de viitor. Iar încrederea nu înseamnă să le spui tinerilor ce să facă și cum să facă, ci să le dai mână liberă. În cazul festivalului, le-am dat libertate deplină de organizare. Sarcina noastră rămâne aceea de a oferi cadrul potrivit. Cred că este important ca un festival să nu se rezume doar la distracție și petrecere, ci și la învățare și educație. Am întâlnit multă energie bună și tineri civilizați, care știu să trăiască și este clar că există un viitor la Sfântu Gheorghe, în Transilvania, trebuie doar să ne adresăm tinerilor și să le oferim spațiul necesar pentru a-și organiza viața. Dorim să le mulțumim organizatorilor și sper că evenimentul va continua. Și mulțumesc încă o dată pentru răbdarea și înțelegerea tuturor celor din Sfântu Gheorghe care nu au participat, dar a căror viață a fost afectată într-un fel sau altul de festival”, a declarat primarul Antal Árpád.

Festivalul Sepsi Tabakó a folosit doar un anumit procent din fosta fabrică de țigarete, rămânând, de exemplu, ca anul viitor să fie extins și la alte complexe de clădiri, care vor oferi oportunități suplimentare.

Evenimentul a fost co-organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Mathias Corvinus Collegium și Festivalul VIBE.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
Publicitate
banner we radio