Ştiri locale

Peste 200 de angajaţi covăsneni vor fi disponibilizaţi

Kelemen Tibor: „Cred că lupta noastră trebuie menținută, dacă toată lumea se oprește mâine nu o să mai avem nici pâine”

Peste 200 de angajați din județ urmează să fie disponibilizați în perioada următoare, ca urmare a crizei generate de pandemia de coronavirus.

Firma Leineweber Romania (LRO) SRL din Sfântu Gheorghe a demarat procedura de disponibilizare a salariaților, ca urmare a faptului că unicul client, o societate din Germania, a anulat toate comenzile și a anunțat că nu va mai prelua produsele finite.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a precizat că sunt vizați 190 de angajați, care vor intra în șomaj.

„Aceste persoane vor intra în șomaj ca urmare a situației economico-financiare și legăturii directe cu partenerul străin. Nu au posibilitatea să-și continue activitatea, deci din acest punct de vedere au decis să desfacă acele contracte de muncă. În momentul de față numărul total de salariați este 190, din care sunt suspendați 12, dar întregul personal este vizat. Această situație a evoluției epidemiologice face, cu toate eforturile administratorului, să nu existe posibilitatea ca să se reorganizeze această societate, fiind în sistem lohn. Oricum societatea era în procedură specială de reorganizare judiciară. Adresa de înștiințare este semnată și de către administratorul special și de administratorul judiciar al acestei firme, inclusiv de reprezentantul salariaților, deci această problemă este deja tranșată”, ne-a explicat Kelemen Tibor.

Disponibilizare colectivă și la Dalia Prod SRL

Potrivit acestuia, și firma Dalia Prod SRL a notificat AJOFM Covasna că începând cu data de 22 aprilie cei 54 de angajați vor fi disponibilizați.

„54 de persoane vor fi afectate de concediere, în condițiile în care s-a avut în vedere evitarea concedierii, diminuarea numărului de angajați, și să rămână mai mulți angajați care să livreze în continuare, să se diminueze salariile și să se pună o parte din angajați în șomaj tehnic oferit de Guvern. Deci se încearcă să se limiteze această situație (…) Datorită faptului că s-au redus comenzile, s-au redus posturile de șoferi și cele de vânzător la magazinul de prezentare, se încearcă să se țină cont de toate elementele care pot duce la păstrarea muncitorilor necalificați și doar a celor care sunt absolut necesari pentru întreținerea produselor existente. Nu pot acorda compensații, pentru că nu sunt prezente în Contractul Colectiv de Muncă, iar pe 22 aprilie va avea loc concedierea colectivă”, a explicat directorul AJOFM Covasna.

Acesta spune că tot mai multe firme se gândesc să își suspende activitatea, fapt care va genera consecințe economice semnificative.

„Cred că lupta noastră trebuie menținută, dacă toată lumea se oprește mâine nu o să mai avem nici pâine, ceea ce este foarte grav. Lumea ar trebui să se orienteze și să se gândească totuși că nu putem renunța, așa cum medicii nu renunță, așa cum Armata nu o să renunțe, cum sistemul de protecție a țării nu renunță, noi, Ministerul Muncii prin Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă trebuie să preluăm lista acestor persoane, stabilim dreptul la șomaj, acele sume, și le vom vira procentul de 75% de persoane din societățile unde s-a dispus acest lucru. Sunt societăți care au fost închise. Se tot mărește numărul acesta, trebuie să rămânem pe baricade nu putem pleca acasă”, a mai spus Kelemen Tibor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio