
Peste 20 de producători locali covăsneni înscriși pe platforma online a primului Mall Țărănesc
În secolul vitezei și, totodată, într-un an în care economia a fost grav afectată de pandemia COVID-19, o inițiativă de tip cerere-ofertă online revine în forță, atât în sprijinul micilor producători locali, cât și al persoanelor mult prea ocupate ca să mai facă „piața” după programul de lucru.
22 fermieri, producători și meșteșugari din județul Covasna pot fi găsiți pe platforma www.malltaranesc.ro, care promovează consumul de produse proaspete și tradiționale, și care a fost realizată la inițiativa Asociației „Creștem România Împreună” din Brașov, pentru încurajarea consumului de produse sănătoase „de pe meleaguri românești” și, implicit, a economiei locale.
De la brânzeturi și lactate, ouă, fructe și legume, miere, gemuri și dulcețuri, carne și pește, făină din grâu, cartofi, diferite deserturi și prăjituri handmade, siropuri, și chiar tablouri realizate după tehnica „emisfera dreaptă a creierului”, toate sunt la doar un click distanță și pot fi livrate clienților care aleg să își umple coșul virtual cu produse autentic românești.
Spre exemplu, de la Grădina Băceleană din localitatea Băcel, pot fi comandate gemuri și dulcețuri aromate din zmeură, realizate după rețete tradiționale „ca pe vremea bunicii”, sucuri și alte produse din cătină cu miere, dar și vin de coacăze. În plus, în fiecare an, în lunile iunie-iulie, și iulie-august au loc campanii de cules de zmeură și coacăze, unde poate participa orice persoană care dorește să învețe tainele producției ecologice a acestor fructe.
De asemenea, de la Prăvălia lui Adrian Vlad din Întorsura Buzăului, cei care doresc „o pâine adevarată” pot comanda făină din grâu măcinat la moara cu pietre, iar la Ferma Coni Trans din localitatea Covasna, clienții pot comanda iaurt, lapte de vacă, sana, cașcaval, caș afumat, brânză de burduf sau cașcaval emmenthaler.
În lista Mall-ului Țărănesc online se mai regăsesc fermieri și producători locali din Ozun, Bodoc, Covasna, Barcani, Boroșneu Mic, Zăbala, Malnaș Băi, Sita Buzăului sau Valea Mare.
Lansat în 2017, primul Mall Țărănesc online, dedicat vânzării de produse tradiționale, are la ora actuală cea mai mare bază de date cu gospodari autentici, respectiv peste 1.000 din toată țara.
(Ioana Ardeleanu)