Ştiri locale

Peste 20 de covăsneni, dintre care 8 minori, dați dispăruți de la începutul anului

23 de covăsneni, dintre care 15 adulți și 8 minori, au fost dați dispăruți de la începutul acestui an, după ce au plecat în mod voluntar de la domiciliu, sau din custodia unor instituții, și nu s-au mai întors.

Polițiștii de la Investigații Criminale au deschis dosare penale pentru moarte suspectă în cazul a 3 persoane găsite decedate, iar dosarul dispariției unui minor se află încă pe masa anchetatorilor, celelalte 7 fiind soluționate.

Printre cazurile cu minori care au pus în alertă autoritățile, de la începutul acestui an, se numără și cel al unei tinere în vârstă de 17 ani, dispărută la mijlocul lunii februarie în localitatea belgiană Hasselt. Polițiștii covăsneni au fost alertați abia la 3 luni după dispariția fetei, în data de 17 mai, minora fiind căutată atât de autoritățile belgiene, cât și de cele române.

Cel mai recent este cazul unei adolescente de 14 ani din comuna Valea Crișului, pe care familia a dat-o dispărută în data de 14 iulie, după ce minora a plecat în mod voluntar de la domiciliu și nu s-a mai întors.

Într-un răspuns la solicitarea echipei We Radio, reprezentanții IPJ Covasna au transmis că pe parcursul anului 2019, Serviciul Investigații Criminale a instrumentat 59 de cazuri de persoane dispărute, 3 dintre acestea fiind găsite decedate.

În ceea ce privește minorii, deși au fost înregistrate 27 de sesizări, numărul efectiv al copiilor dispăruți de acasă a fost mai mic, explicația fiind că unii dintre aceștia au pus în alertă autoritățile în repetate rânduri.

„Pe întregul parcurs al anului 2019 au fost înregistrate 27 de cazuri de dispariții în rândul minorilor, dar facem mențiunea că au dispărut/plecat voluntar un număr de 21 de minori. În acest sens, pentru a prezenta situația într-un mod cât mai corect, facem precizarea că doi minori au plecat voluntar de 3 ori fiecare, iar alți doi minori au dispărut/plecat voluntar de două ori fiecare”, se arată în răspunsul formulat de reprezentanții IPJ Covasna.

Statistica polițiștilor covăsneni arată că, cel puțin în cazul minorilor, numărul cazurilor de dispariție s-a menținut constant în ultimii 5 ani.

La nivel național, aproximativ 3.000 de persoane dispar anual, majoritatea cazurilor fiind soluționate în primele zile de la anunţ.

În Europa, potrivit Federației Europene pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio