Ştiri locale

Peste 2.200 de persoane au completat Consultarea Tinerilor din judeţul Covasna. Rezultatele chestionarului

Consultarea online lansată de Consiliul Județean (CJ) Covasna la mijlocul lunii aprilie, cu scopul de a identifica necesitățile și așteptările tinerilor, respectiv pentru a afla care este viziunea acestora legată de județ, s-a bucurat de succes, fiind completată de 2.224 de persoane.

Potrivit vicepreședintelui CJ Covasna, Jakab István Barna, rezultatele consultării au arătat, printre altele, că majoritatea tinerilor își imaginează viitorul în județul Covasna. De asemenea, 90% dintre aceştia consideră că familia este mai importantă sau cel puțin la fel de importantă precum cariera, iar peste două treimi dintre respondenți consideră că între familie și carieră trebuie menținut un echilibru. 

Publicitate

„Consultația a fost completată de 2.224 de persoane în spațiu online și, în același timp, ne-am întâlnit personal cu peste 300 de tineri. Rezultatele consultării au arătat că majoritatea tinerilor își imaginează viitorul în județul Covasna. Noi trebuie să lucrăm mai departe pentru a-i convinge și pe ceilalți tineri să rămână în județ (…) Consultarea dezvăluie că tinerii din județ sunt foarte calificați (peste 60% aleg studiile superioare), deci trebuie să încurajăm crearea de locuri de muncă potrivite calității lor. Procentul elevilor care studiază o profesie este foarte scăzut”, a transmis vicepreşedintele CJ Covasna într-o postre pe Facebook.

Scopul sondajului, care a putut fi completat până în data de 15 mai, a fost acela de a afla care este imaginea tinerilor cu vârste pornind de la 11 ani și până la cei de peste 35 de ani despre oportunitățile oferite de orașul și județul în care trăiesc.

Cele 24 de întrebări au acoperit teme privind educația, locuințele, piața muncii, întemeierea unei familii, problemele mediului înconjurător, petrecerea timpului liber, siguranța publică sau digitalizarea administrației.

Aproape 64% dintre respondenţi sunt de sex feminin, şi doar 17% din totalul celor care au răspuns acestor întrebări au fost tineri români.

Printre altele, rezultatele colectate relevă că 45,5% dintre tinerii români care au răspuns în cadrul consultării îşi doresc continuarea studiilor în ţară, în limba maternă, iar procentul tinerilor maghiari care îşi doresc continuarea studiilor în ţară, în limba maternă, este de aproape 39%.

Dintre respondenţi, 864 consideră că şomajul este cea mai mare problemă socială, 425 dintre aceştia consideră că sărăcia, 296 cred că alcoolismul, 172 violenţa domestică, iar 161 cred că discriminarea.

Rezultatele chestionarului pot fi consultate AICI

Răspunsurile vor sta la baza elaborării planului de acțiune pentru următorii ani, pentru tinerii covăsneni, plan care va conține o serie de programe dedicate acestora.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio