Ştiri locale

Peste 1,8 milioane de euro prin PNRR pentru investiții la Întorsura Buzăului

Primăria Întorsura Buzăului a câștigat o finanțare în valoare totală de 1.860.000 de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru 3 proiecte de infrastructură care vizează eficientizarea energetică a unor blocuri, implementarea unor sisteme inteligente de management urban şi amenajarea de piste pentru biciclete.

Contractele au fost semnate în cursul zilei de luni, cea mai mare sumă, în valoare de 890.000 de euro, fiind alocată pentru reabilitarea termică a 3 blocuri. Primarul localității, Raul Urdă, a explicat că instituția pe care o conduce a depus cereri de finanțare pentru circa jumătate dintre blocurile de locuit din oraș, după ce o parte dintre locatari s-au constituit în asociații.

Publicitate

Potrivit edilului, în ultimii peste 30 de ani nu au fost făcute investiții pentru reabilitarea blocurilor, iar autoritățile locale speră ca și celelalte proiecte să treacă de etapa de evaluare.

„Sunt 3 scări de bloc, avem auditul energetic şi expertiza tehnică, urmează să facem studiul de fezabilitate în care vom stabili exact ce se va face în cele 3 scări, și mai trebuie să facem proiectul tehnic și să luăm avizele pentru el. De la Revoluţie nu s-a eficientizat energetic niciun bloc, cu niciun fel de fond, au mai făcut cetăţenii câte o scară prin fonduri proprii, dar de 30 de ani nimeni n-a făcut până acum, nici Primăria sau altă instituţie nu au obţinut finanţare pentru a face astfel de lucrări. Acesta este doar primul proiect depus care a fost analizat şi câştigat, mai avem un proiect pentru celelalte scări de bloc din Întorsura Buzăului care s-au constituit în asociaţii şi au depus cerere de finanţare către Primărie. Acolo sunt vreo 5.600.000 de euro, dar încă nu s-a analizat cererea noastră. Primăria a depus cerere de finanţare pentru acele blocuri care au înţeles şi au făcut asociaţii de proprietari, pentru că asta era o altă problemă la noi, nu aveam nicio asociaţie de foarte mulţi ani. Avem cam 40 de scări, iar cam pentru jumătate am depus cereri de finanţare. Doar 3 au primit până acum, celelate aşteaptă încă”, ne-a explicat edilul.

Alte două contracte, în valoare de 370.000 de euro, respectiv 600.000 de euro, au fost semnate tot în cursul zilei de luni. Primul dintre acestea vizează amenajarea unor stații de autobuz inteligente, dotate cu panouri fotovoltaice, camere video, acces la internet și sistem inteligent de afișare a curselor, iar cel de-al doilea contract presupune amenajarea unor piste de biciclete.

„Luni am semnat contractul pentru proiectul în valoare de 1.860.000 de euro, mai avem tot prin PNRR un proiect depus pentru consolidarea şi eficientizarea energetică a sălii de sport, care așteaptă aprobare, şi o să mai intre finanțarea în valoare de 1.300.000 de euro pentru autobuzele electrice”, a mai explicat primarul Raul Urdă.

Anul trecut, Primăria Întorsura Buzăului a depus proiecte în valoare totală de 22 de milioane de euro pentru investiții în infrastructură, eficientizarea energetică a unor unități de învățământ, termoizolarea blocurilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare, respectiv pentru achiziționarea unor autobuze electrice și amenajarea a 26 de stații inteligente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio