Ştiri locale

Peste 17 tone de haine second-hand importate din Anglia, confiscate de OPC Covasna la Târgu Secuiesc

Protecţia Consumatorilor (CJPC) Covasna a confiscat, în urma unui control derulat la Târgu Secuiesc în cursul zilei de luni, peste 17 tone de haine second-hand importate din Anglia, pentru care nu existau certificate de curățare, dezinfecție și dezinsecție.

În plus, comisarii CJPC Covasna au sesizat Garda de Mediu, iar articolele textile urmează să fie returnate în ţara de origine.

Publicitate

„CJPC Covasna a desfășurat acțiuni de control, în data de 27.02.2023, la operatorul economic SC Servicii și Comerț Babette SRL din municipiul Târgu Secuiesc, importator de articole textile second-hand. Comisarii CJPC Covasna au constatat, în urma verificărilor, că pentru cele 17.420 kg haine textile second-hand importate din Anglia nu existau certificate de curățare, dezinfecție și dezinsecție, conform prevederilor legale privind introducerea pe piață, comercializarea şi distribuirea gratuită a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzat, şi a articolelor textile purtate sau uzate. În consecință, s-a interzis punerea în circulație pe piaţa din România a acestor produse textile şi a fost sesizată Garda de Mediu Covasna, în vederea aplicării legislației specifice şi returnării produselor textile în ţara de origine”, a transmis conducerea CJPC Covasna.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, a precizat că instiuţia pe care o conduce a solicitat verificări suplimentare din partea Protecţiei Consumatorilor, iar în funcţie de rezultatele verificărilor şi de gravitatea celor constatate, pe lângă amendă, importorul s-ar putea alege inclusiv cu plângere penală.

„Le-am mai cerut nişte date suplimentare celor de la OPC, urmează să vedem despre ce este vorba. Probleme sunt la nivel de ţară, nu doar în judeţul Covasna. Ar putea fi vorba şi despre sancţiuni, şi despre plângere penală dacă sunt deşeuri pe ele, dar încă aşteptăm să verifice amănunţit despre ce este vorba acolo. Deocamdată s-au verificat doar documentele, nu şi ce este în interiorul camionului respectiv”, a explicat comisarul-şef al Gărzii de Mediu.

Acesta a mai precizat că transportul a fost sigilat încă de la vamă, în urma unui control al CJPC Arad, care a transmis mai departe măsura de verificare către autorităţile de control din judeţul Covasna, având în vedere că transportul era destinat către Târgu Secuiesc.

„Nu ne-am mai confruntat până acum cu o situaţie de genul acesta, au mai fost nişte cazuri dar nu direct de la noi şi au fost transmise către alt judeţ. Aici, importul a fost făcut direct pentru Târgu Secuiesc”, a mai explicat şeful Gărzii de Mediu Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio