Peste 15 clase de elevi de la CNMV vor începe şi noul an şcolar în alte școli din oraș
O parte dintre elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe vor începe și acest an școlar împărțiți prin alte unități de învățământ din municipiu, din cauza faptului că firma din Cluj care a câștigat licitația pentru modernizarea şi reabilitarea internatului şi a sălii de festivităţi refuză să părăsească şantierul deşi Primăria a reziliat contractul la sfârşitul lunii mai.
În anul școlar trecut, 6 clase de elevi de la CNMV au fost mutate la extensia universitară Babeș-Bolyai pentru a-și putea desfășura orele de curs. Alte 5 clase de elevi au fost mutate la Liceul „Berde Áron”, două la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, iar alte 3 la Școala Gimnazială „Ady Endre”. De-a lungul timpului, atât părinții, cât și cadrele didactice și-au exprimat nemulțumirea față de această situație.
Joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a declarat că „situația este problematică”, atât pentru elevi, cât și pentru Municipalitate, aceasta din urmă riscând să fie obligată să returneze finanțarea europeană câștigată pentru aceste lucrări, având în vedere că termenul limită pentru finalizare este 31 decembrie 2023.
„Nu înțeleg cum e posibil să nu poți să dai afară din curtea ta pe cineva care n-are ce să caute acolo”
Autoritățile locale au pe rol mai multe procese cu această firmă. La sfârșitul lunii mai, Primăria a reziliat contractul pentru lucrările de modernizare şi reabilitare, însă constructorul refuză în continuare să părăsească şantierul, deşi a fost somat să facă acest lucru. Primăria a cerut în instanță emiterea unei ordonanțe președințiale pentru evacuarea firmei de pe amplasament, însă cererea a fost respinsă de instanţa din Braşov, unde fusese strămutat procesul la cererea firmei de avocatură angajată de compania clujeană pe motiv că judecătorii din Sfântu Gheorghe ar fi imparțiali.
„Situația este problematică și pentru copii, și pentru noi, inclusiv financiar. Va fi un proces foarte lung. Nu comentez deciziile instanței, dar chiar nu înțeleg cum e posibil să nu dai afară din curtea ta pe cineva care n-are ce să caute acolo. Strămutarea s-a dat, de la Sfântu Gheorghe dosarul a fost dus la Brașov, și în Brașov noi am solicitat o ordonanță președințială, dar nu ne-a fost aprobat să fie dată afară firma din curtea Colegiului”, a explicat primarul, care a mai precizat că deși firma nu a părăsit șantierul, nu poate continua lucrările întrucât contractul a fost reziliat în baza prevederilor din dosarul de achiziţie publică.
„De lucrat nu are cum să lucreze, pentru că noi nu mai avem contract cu el. Noi în acest moment avem un contract reziliat cu această firmă, de asta vorbesc despre absurditatea situației. Ei nu au contract în acest moment nici cu școala, nici cu Municipiul, și stau totuși acolo, nu eliberează amplasamentul. Este ca și cum ai un chiriaș, expiră contractul de chirie și chiriașul nu iese din casă. Suntem în situația asta. Firma vrea să recupereze niște bani, noi vrem să îl plătim, avem un singur interes major: să se poată întoarce copiii acolo. Interesul numărul 2 este să reușim să cheltuim acești bani, să se finalizeze investiția, pentru că nereușind să cheltuim acești bani, pe lângă faptul că am plătit deja 2 milioane de lei din bugetul propriu pentru lucrări solicitate de școală în plus față de acest proiect, toți banii pe care i-am luat pentru acest proiect va trebui să îi dăm înapoi către UE”, a mai spus primarul Antal Árpád.
Primăria Sfântu Gheorghe a emis autorizația de începere a lucrărilor în septembrie 2020, după un blocaj de mai bine de doi ani din cauza procesului birocratic, întrucât proiectul de reabilitare şi modernizare a internatului şi a sălii de festivităţi nu primea avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, iar pentru reabilitarea clădirii principale şi a bibliotecii Colegiului erau necesare avize atât din partea ISU Covasna, cât şi din partea Direcţiei de Cultură Brașov.
(Ioana Ardeleanu)