Ştiri locale

Peste 100 de persoane au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean cu muşcături de căpuşă

Peste 100 de pacienţi s-au prezentat în ultimele două luni la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe cu mușcături de căpușă, iar medicii atrag atenţia că insectele pot transmite boli precum Lyme sau borelioza, encefalita de căpușe și febra recurentă.

Managerul unităţii medicale, András-Nagy Róbert, a transmis că în luna iunie a acestui an s-au înregistrat 59 astfel de cazuri, iar în iulie s-au prezentat la Urgenţă 46 de pacienţi muşcaţi de căpuşe.

Publicitate

Comparativ cu ultimii doi ani, numărul cazurilor este în uşoară scădere. Astfel, dacă în perioada similară a anului trecut s-au înregistrat 118 cazuri de muşcături de căpuşă (72 în luna iunie şi 46 în luna iulie), în 2019 numărul pacienţilor care au necesitat îngrijiri medicale în urma muşcăturiilor de căpuşă a fost de 130 (88 de cazuri în luna iunie 2019, respectiv 42 în luna iulie).

În luna iunie a acestui an, directorul medical al Spitalului Județean, dr. Roșu Mátyás, preciza că deși nu toate căpușele sunt infectate, în ultimii ani au existat tot mai des cazuri de persoane îmbolnăvite în urma muşcăturilor de căpuşă. Cu toate acestea, conducerea unităţii medicale precizează într-un răspuns la solicitarea We Radio că în ultimi 2 ani nu au fost depistate cazuri de boala Lyme în judeţ.

Persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie sunt cele mai expuse

Medicii atrag atenţia că în caz de mușcătură îndepărtarea precoce a căpuşei este importantă pentru reducerea riscului de dezvoltare a bolilor transmise de acestea. În cazul omului, extragerea trebuie făcută, preferabil, de către un medic, folosind o pensă anatomică sau o pensă specială pentru îndepărtarea căpuşei, și cu grijă astfel încât corpul acesteia să nu fie strâns și astfel să elibereze secreții.

Aceştia recomandă protecţie corespunzătoare atunci când ieşim în natură şi o examinare atentă a corpului, inclusiv a scalpului, în special în cazul copiilor. De asemenea, este important să ne protejăm purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi dar deschise la culoare, și utilizând spray-uri repelente.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio