Ştiri locale

Peste 1.600 de persoane au participat la „Consultarea tinerilor” lansată de Consiliul Județean Covasna

Peste 1.600 de tineri români și maghiari au completat chestionarul online lansat de Consiliul Județean (CJ) Covasna la mijlocul lunii aprilie, cu scopul de a identifica necesitățile și așteptările acestora, și de a afla care este viziunea tinerilor legată de județ.

Vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István Barna, a declarat într-un interviu la We Radio că răspunsurile vor sta la baza elaborării planului de acțiune pentru următorii ani, pentru tinerii covăsneni, plan care va conține o serie de programe dedicate acestora.

Publicitate

„Trebuie să ai în primul rând o comunicare bună cu oamenii (…) Ne-am dat seama că trebuie să vedem pentru cine muncim, pentru că să zicem că reușim să construim o școală, dar de ce să o construim dacă apoi școala respectivă nu va avea elevi care să învețe în ea? Ne-am pus întrebarea pentru cine muncim?, care este scopul pentru care muncim? iar răspunsul este că muncim pentru oameni, nu pentru străzi, pentru școli. Trebuie să ne asigurăm că și peste 10, 20, 30 de ani vor fi oameni aici în județul Covasna (…) Noi nu putem să ghicim care sunt nevoile tinerilor, tinerii trebuie să ne spună, în primul rând, ce percepție de viitor au, ce planuri au, dar și care sunt condițiile în care ar sta acasă și n-ar pleca, sau pentru care s-ar întoarce. Am zis de multe ori, prefer care tinerii să plece, să învețe, apoi să vină acasă și ceea ce au învățat să fructifice aici, acasă. Dar trebuie să vrea să vină acasă, trebuie atrași și trebuie create condițiile pentru a se întoarce”, a explicat vicepreședintele CJ Covasna.

„Noi, cei care locuim în oraș, avem altfel de probleme față de cei din mediul rural”  

Scopul sondajului este de a afla care este imaginea tinerilor cu vârste pornind de la 11 ani și până la cei de peste 35 de ani despre oportunitățile oferite de orașul și județul în care trăiesc, iar cele 24 de întrebări acoperă teme privind educația, locuințele, piața muncii, întemeierea unei familii, problemele mediului înconjurător, petrecerea timpului liber, siguranța publică sau digitalizarea administrației.

Vicepreședintele CJ Covasna spune că pe primul loc în interesele tinerilor chestionați sunt locurile de muncă și locuințele.

„Eu zic că avem deja cifre destul de frumoase dar, evident, vrem să ajungem la cât mai multă lume. Sunt peste 1.600 de oameni care au completat chestionarul. Personal, am ajuns deja în 16 localități și am vorbit cu peste 300 de tineri. Din discuții, pe primul loc sunt locurile de muncă și locuințele. Tinerilor le este foarte greu să aibă un fond din care să plătească un avans pentru locuințe, și chiar dacă au bani, nu au ce să cumpere, mai ales în zonele rurale. Nu prea sunt terenuri de vânzare, nu prea sunt case de vânzare, și chiar dacă sunt case, nu sunt de închiriat, de exemplu, pe când la oraș asta este o chestiune normală. Tocmai de asta am vrut să extindem ceea ce am făcut la Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc spre tot județul, și mai ales în zona rurală, pentru că noi, cei care locuim în oraș, avem altfel de probleme”, a explicat Jakab István Barna.

Consultarea online (click AICI) mai poate fi completată până în data de 15 mai.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio