Ştiri locale

Peste 1.300 de absolvenți de liceu din județul Covasna încep, luni, examenele de Bacalaureat

Peste 1.300 de absolvenți de liceu din județul Covasna, majoritatea din promoția curentă, s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie. Prima probă, cea la limba română – oral, se va derula de luni și până miercuri (17-19 iunie), fiind urmată de proba la limba maternă – oral (19-20 iunie), și de cea de evaluare a competențelor digitale (19-21 iunie). Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională va avea loc în perioada 25-27 iunie, potrivit calendarului de examen aprobat de Ministerul Educației.

Probele scrise se vor derula în perioada 1 – 5 iulie, iar primele rezultate vor fi afișate în data de 8 iulie. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 12 iulie.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, probele scrise se vor derula în 4 centre de examen și 4 subcomisii, iar evaluarea lucrărilor se va realiza pe platforma digitalizată dedicată.

„În perioada 3-7 iunie s-a desfășurat înscrierea absolvenților de liceu la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024. Astfel, pentru acest examen s-au înscris 1.118 absolvenți din promoția curentă și 190 de absolvenți din promoții anterioare, însumând 1.308 candidați care sunt așteptați la susținerea probelor de competențe și scrise. Pe secții de predare, vor fi 398 de elevi de la secția română, respectiv 910 elevi de la secția maghiară. De asemenea, din cei 1.308 absolvenți, 1.269 sunt de la zi, 33 de la seral, iar 6 de la frecvență redusă (…) Probele scrise se vor derula în 4 centre de examen și 4 subcomisii, iar evaluarea lucrărilor se va realiza pe platforma digitalizată dedicată. Candidații vor fi prezenți în săli până la ora 8:30, proba scrisă începând la ora 9:00. Durata elaborării lucrării scrise este de 3 ore din momentul primirii subiectelor de către candidați”, se arată într-un comunicat al IȘJ Covasna.

Aceeași sursă precizează că în cazul tentativei de fraudă, candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii notelor la probele promovate anterior eliminării în sesiunile următoare. În plus, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Prima probă scrisă, cea la limba română, va avea loc în data de 1 iulie, fiind urmată de proba obligatorie a profilului (2 iulie), cea la alegere a profilului și specializării (4 iulie), și de cea la limba și literatura maternă (5 iulie).

Anul trecut, la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat, rata de promovare la nivelul județului Covasna a fost de 65,43%, mai mică față de anul 2022 când rata de promovare a fost de peste 69%. Atunci, din cei 1.198 de elevi înscrişi, 1.163 au fost prezenţi, iar dintre aceştia din urmă, 761 au obţinut medii peste 6.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio