Ştiri locale

Peste 1.200 de maşini, scoase din circulaţie la Sfântu Gheorghe prin programul „Dăm valoare rablei tale”

Peste 1.200 de autovehicule din municipiul Sfântu Gheorghe, mai vechi de un deceniu, au fost scoase din circulaţie în ultimii doi ani prin programul „Dăm valoare rablei tale”, iniţiat de autorităţile locale.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, doar anul acesta au fost primite 192 cereri, dintre care 174 au fost aprobate, 17 au fost respinse, iar una a fost retrasă de solicitant.

Programul „Dăm valoare rablei tale” a fost iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe în anul 2021, cu scopul de a elimina din trafic maşinile vechi şi poluante.

În cadrul acestuia, Primăria Sfântu Gheorghe acordă 3.000 de lei pentru fiecare autoturism cu o capacitate de 2-7 locuri predat la fier vechi, care a fost înmatriculat cel puţin 10 ani în municipiul Sfântu Gheorghe şi are acelaşi proprietar de cel puţin 3 ani. Una dintre condiţii este ca proprietarul maşinii casate să se angajeze că nu-şi va cumpăra în următorii trei ani un alt autovehicul mai vechi de 5 ani, în caz contrar va trebui să restituie suma de 3.000 de lei.

„Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a lansat programul ‘Dăm valoare rablei tale’ pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice şi juridice care doresc să scape de maşina veche, dar nu vor sau nu îşi permit să cumpere una nouă. Casarea maşinilor vechi nu numai că eliberează spaţiile publice şi parcările din oraş, dar are ca scop şi reducerea numărului de maşini şi întinerirea parcului auto din Sfântu Gheorghe”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de internet a primăriei.

De altfel, programul „Dăm valoare rablei tale” a fost preluat ca model de către Administraţia Fondului de Mediu (AFM), care a lansat programul „Rabla local”.

Prin programul AFM se vor putea casa maşini mai vechi de 15 ani, iar proprietarul va primi 3.000 de lei, fără a avea obligaţia de a cumpăra una nouă. Din suma de 3.000 de lei pentru casare, AFM va acorda 2.400 lei, iar 600 lei vor fi acoperiţi de către primării, din bugetele locale.

Primăria Sfântu Gheorghe s-a înscris şi în programul AFM, solicitând o finanţare nerambursabilă în valoare de 1.200.000 lei pentru 500 de autovehicule uzate, care îndeplinesc condiţiile de casare, iar Consiliul Local a aprobat la finalul lunii aprilie alocarea sumei de 300.000 lei din bugetul local, reprezentând cota parte de 20%.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio