Peste 1.000 de vizitatori la expozițiile și programele Design Week la Sfântu Gheorghe
Săptămâna trecută, Fabrica de Țigarete din Sfântu Gheorghe a fost plină de programele dedicate designului. Timp de cinci zile, atelierele, prezentările și expozițiile au atras atât profesioniștii, cât și vizitatorii interesați de această industrie. Evenimentul de închidere a Design Week, și totodată punctul culminant, a fost prezentarea de modă.
Fashion Show-ul de sâmbătă s-a bucurat, ca de obicei, de mare succes și a umplut primul etajul al clădirii cu creații vestimentare colorate, dar și îndrăznețe. Atracția serii a fost colecția Romani Design din Budapesta, inspirată din cultura romă. De asemenea, pe podium au fost prezentate creațiile unor designeri locali, precum și lucrările studenților de la KreaKids Studio din Târgu Secuiesc și de la Universitatea Națională de Arte din București, ceea ce a pus în lumină perspectiva generațiilor viitoare asupra modei.
Szebeni Zsuzsa, directorul Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe, a dorit să sublinieze că a avut loc o colaborare fructuoasă între organizatorii Design Week-ului și Institutul Liszt. Ea a adăugat că a fost o mare bucurie să se implice în organizarea prezentării de modă din acest an și să aducă la Sfântu Gheorghe colecția Romani Design. În plus, Asociația Artwise a avut un rol esențial în organizarea și desfășurarea prezentării de modă din acest an.
Unul dintre organizatorii Design Week-lui, Kovács Zenkő Bernadett, și-a exprimat bucuria că orașul a fost plin în ultimele zile de cultură contemporană, arte decorative și design. „Ne-am bucurat enorm că designerii, profesorii universitari și studenții care ne-au vizitat au putut simți energia orașului nostru, iar Sfântu Gheorghe a intrat pe harta designului. Evenimentul nostru servește ca un punct de întâlnire între București și Sopron.”
La rândul său, fondatorul evenimentului, Damokos Csaba, a rememorat începuturile. „Săptămâna Designului atrage tot mai mult interes de la an la an. În urmă cu câțiva ani, am conceput acest eveniment împreună cu Salat-Zakariás Csaga. Între timp, ni s-a alăturat o nouă generație, aducând cu ei o perspectivă nouă în cadrul evenimentului. Mă bucur că tineri designeri precum Gábor Boglárka și Kovács Zenkő Bernadett fac parte din această echipă”, a spus acesta.
„Consider că este important să vorbim despre această profesie, să arătăm că existăm, că suntem noi, designerii. Din păcate, în județul Covasna încă sunt puțini cei care înțeleg ce înseamnă cu adevărat profesia de designer. Acest eveniment este o ocazie excelentă pentru deschidere și prezentare și servește ca un canal de comunicare bidirecțional atât către generația viitoare, cât și către antreprenorii locali. Sper că am reușit să le oferim studenților interesați de acest domeniu o privire asupra ofertei universităților și să apropiem profesia de design de atenția antreprenorilor locali”, a subliniat organizatorul Salat-Zakariás Csaga în legătură cu evenimentul.
Organizatorii evenimentului au împărtășit cu satisfacție faptul că anul acesta au participat peste o mie de vizitatori la expoziții și la programele evenimentului. De asemenea, au menționat că evenimentul oferă o platformă pentru dezvoltarea relațiilor cu universitățile de design, din București până la Sopron. În acest an, s-a acordat o atenție specială implicării designerilor locali, astfel luând naștere o colaborare profesională de succes cu compania locală Egnosis. De la an la an, tot mai mulți studenți și tineri interesați de această profesie sunt atrași de eveniment, ceea ce le arată că designul are un viitor la Sfântu Gheorghe și în Secuime.
Organizatori: Asociația Focus Rectus, Institutul Liszt Sfântu Gheorghe, Csagasa Creative Studio, Asociația Artwise.
Sursa: Comunica de presă