Ştiri locale

Pesta porcină africană a ajuns la graniţele României

Ce trebuie să faceți dacă suspectați că aveți un porc bolnav de pestă porcină africană? Este mai bine să raportați orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportați deloc !

În Ucraina și în Republică Moldova au fost identificate focare de pestă porcină africană, existând pericolul ca boală să ajungă și în țara noastră. Boala care decimează efectivele de suine și de mistreți a fost depistată la 70 de kilometri de județele Botoșani, Iași și Suceava.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă produsă de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectează porcii domestici și sălbatici, evoluează acut cu stări febrile şi sindrom hemoragic, sfârşind cu moartea animalelor afectate într-un timp foarte scurt. Pentru această boală nu există vaccin, iar singura cale de a feri animalele este respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Ioan Tudorache, a convocat, pe 4 octombrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru a stabili măsuri preventive pentru a nu „importa” boala. În judeţele de la graniţa cu Moldova s-a interzis vânzarea de porci în târguri, iar inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) fac filtre la intrările în ţară pentru a verifica transporturile de alimente şi de animale vii.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul, dar produce un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate.

În cazul apariției unui focar de pestă porcină africană, toți porcii vor fi uciși, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.

DSVSA Covasna îi roagă pe toți crescătorii de porcine din județ să anunțe imediat la numărul de urgență  0722.700.699  chiar și în cazul în care există doar o suspiciune că un animal ar fi infestat cu pestă porcină africană.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, DSVSA vă recomandă să respectați următoarele sfaturi:

– nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălţămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă;

– este recomandat să puneți o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică la intrarea în grajdurile de porci;

– creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;

– nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare / lături / spălături provenite de la carnea de porc gătită în familie;

– dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nici o formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

– nu scoateţi scroafele / vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;

– nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

– nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Pe teritoriul județului vor fi afișate informații pentru populație atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Alerta este valabilă și pentru efectivele de mistreț. Pentru depistarea precoce a suspiciunilor de pestă porcină africană la mistreți toți gestionarii fondurilor de vânătoare sunt rugați să respecte procedurile privind recoltarea de probe pentru analize de laborator, communicate de DSVSA în acest sens și să anunțe imediat orice suspiciune de boală sau constatarea de mortalități la mistreți pe fondurile de vânătoare.

Director executiv,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Publicitate
banner we radio