Ştiri locale

Personalul medico-sanitar cu risc din judeţ a primit peste o treime din totalul dozelor de vaccin antigripal

Peste o treime din totalul dozelor de vaccin antigripal ajunse în prima tranșă în județul Covasna vor fi utilizate pentru imunizarea angajaților din sistemul sanitar care au un risc ridicat de îmbolnăvire.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a solicitat pentru sezonul gripal un total de 13.508 doze de vaccin. Dintre acestea, în prima etapă au ajuns 1.560 de fiole, care au fost distribuite conform unei liste de prioritizare, potrivit reprezentanților instituției.

Astfel, dacă fiecăruia dintre cele aproape 100 de cabinete de medicina familiei din județ i-au revenit, pentru început, câte 10 doze, alte 560 de fiole de atigripal au fost distribuite către unitățile sanitare, pentru imunizarea personalului medico-sanitar aflat la risc.

„Sunt 1.560 de doze trimise până acum, asta este prima tranșă. Există o listă de prioritizare, toți medicii de familie au primit câte 10 fiole, fiindcă nu am putut altfel să împărțim, iar restul au fost date, pentru că așa este prioritizarea, la bolnavii cronici, bătrâni cu vârste de peste 65 de ani și pentru cei care sunt la risc să transmită gripa, adică personalul medical, personalul de la Salvare, din centrele de transfuzii și de dializă. Acolo cumva am putut să trimitem 560 de doze de vaccin, le-am împărțit către toate unitățile sanitare care intră în relații cu publicul cel mai mult”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

În ceea ce privește numărul dozelor ajunse în cabinete, medicii de familie s-au plâns încă de la început că nu știu cum vor acoperi cererile, și cel mai probabil vor fi imunizați gratuit pacienții care se vor grăbi să își facă programare în acest sens, asta în condițiile în care, în contextul pandemiei COVID-19, epidemiologii au recomandat demararea campaniei de vaccinare încă din luna septembrie, respectiv cu o lună-două mai repede față de alți ani.  

Restul dozelor de vaccin ar urma să fie distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie, potrivit Ministerului Sănătății, la nivel național fiind achiziționate 3 milioane de fiole – dublu față de anii anteriori.

Recomandări pentru populaţie

Măsurile de igienă personală, respectiv spălarea mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos, printr-o alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, sunt esenţiale pentru prevenirea apariției afecţiunilor respiratorii şi în special a gripei.

Nu este indicată automedicaţia, fiind recomandată consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa sau infecția cu SARS-CoV-2, şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, precum şi izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Cu toate acestea, medicii de familie subliniază că pacienții nu trebuie să se prezinte la cabinet decât dacă este neapărată nevoie, și numai dacă au fost chemați.

În cazul griepi, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie astfel că este recomandă tuturor persoanelor, nu doar celor aflate în grupele de risc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio