Ştiri

Persoanele vaccinate anti-Covid-19 nu vor mai sta în carantină

Persoanele vaccinate anti-Covid-19, care sunt considerate contacți direcți, nu vor mai sta în carantină, a anunţat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România. Valeriu Gheorghiță a precizat că definiția de caz în acest sens va fi modificată.

„Riscul este mai mult teoretic. Având în vedere că persoanele vaccinate cu cele două doze, la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului, au răspuns imun protector, din acest punct de vedere poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-farigelui, la poarta de intrare. Estimăm că riscul de transmitere este substanțial scăzut”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Publicitate

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că de pe 15 ianuarie se intră în etapa a doua a vaccinării. Autoritățile și-au propus o accelerare a campaniei de vaccinare. Medicul a spus că până pe data 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua de vaccinare, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice. Oficialul a mai spus că astăzi va fi făcută publică lista pentru persoanele cu boli cronice care vor intra în etapa a doua a vaccinării, decizia cu privire la acestea fiind luată în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare, având în vedere că am început mai devreme decât estimam. Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Publicitate
banner we radio