Ştiri locale

Perseidele din acest an vor fi mai vizibile. Observatorul Vega organizează vineri „Noaptea stelelor căzătoare” la Câmpul Benedek

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului, ploaia de meteori „Perseide”, are loc luna aceasta iar Observatorul Vega organizează la începutul acestui weekend un nou eveniment „Noaptea stelelor căzătoare”.

Perseidele pot fi observate în fiecare an de la începutul lunii iulie și până spre jumătatea lunii august, iar în acest an fenomenul va atinge apogeul în noaptea de 13 august, evenimentul fiind unul special întrucât Luna va fi plină doar în procent de 13%, făcând meteorii mai vizibili pe cerul nopţii.

Publicitate

„Evenimentul este unul special în fiecare an, dar de această dată vom avea mai mult noroc, pentru că în ultimii doi ani Luna a fost un deranj, nu ne-a ajutat nici vremea, am avut și situația cu pandemia. De data asta Luna va apune foarte devreme, deci când avem apogeul Perseidelor, când putem să urmărim cam 100 de meteoriți pe cer, noi nu mai avem Luna, vom avea șanse să vedem 50-100 de stele căzătoare. Se va întâmpla în jurul orei 01:00-02:00, se pare că şi vremea va ține cu noi”, ne-a explicat astronomul amator Csere Mihály.

Pământul va trece prin resturile particulelor lăsate în urmă de cometa Swift-Tutlle, iar specialiștii recomandă să ieşim în afara oraşelor, în zone lipsite de poluare luminoasă, pentru a ne bucura din plin de acest spectacol.

Cei care vor să vadă fenomenul în aer liber o vor putea face şi în acest an la Observatorul Vega, spre localitatea Vâlcele, pe Câmpul Benedek, acolo unde vineri seara începând cu ora 21:30 vor putea urmări Luna şi planetele Jupiter şi Saturn cu ajutorul unor telescoape.

„Perseidele sunt rămășițele unei comete, cometă care trece în interiorul sistemului solar și lasă în urmă gheață. Practic, Pământul trece prin coada cometei, prin rămășițe care odată intrate în atmosferă se ionizează, produc un efect de ardere. Ele pătrund în atmosferă cu 50 km/secundă, de aceea par a fi steluțe căzătoare. Le recomandăm celor care doresc să urmărească fenomenul să stea cât mai departe de poluarea luminoasă, deoarece cu cât avem o poluare luminoasă mai accentuată, cu atât vedem mai puține stele căzătoare. De exemplu, din centrul orașului Sfântu Gheorghe, în punctul maxim de stele căzătoare pe oră, se vor vedea maximum 5 stele. Recomandarea este ca cei care au această posibilitate, să meargă într-o zonă cu poluare luminoasă scăzută, în munți, de exemplu. Celor care vor veni la Câmpul Benedek le recomandăm să nu folosească telefonul mobil, pentru că e nevoie de adaptarea ochilor în întuneric, iar folosind telefonul vom avea din nou nevoie de 30-40 de minute ca ochii să se adapteze, să putem vedea mai multe stele. Rugămintea noastră este ca participanţii să îi respecte și pe cei din jur și să nu deschidă telefonul mobil, iar dacă este neapărat, să meargă puțin mai departe de restul participanților”, ne-a mai spus reprezentantul Observatorului Vega.

Participanţii sunt rugaţi să nu urce cu maşinile până la Observator, ci să le lase în parcarea amenajată la intrarea în Câmpului Benedek. De asemenea, organizatorii atrag atenţia că pe timpul nopţii temperaturile sunt destul de scăzute, în jurul a 10-12 grade Celsius, iar întrucât fenomenul este observat cel mai bine din poziţia culcat pe sol, participanţii trebuie să fie îmbrăcaţi corespunzător.

„Este un eveniment la care trebuie să aduci cu tine îmbrăcăminte mai groasă, noaptea este destul de frig, mai ales că trebuie să ne întindem pe pământ ca să vedem meteoriții. Ne-am gândit să începem pe la ora 21:30, vom deschide și câteva telescoape să ne uităm la Jupiter, Saturn, la Lună, până când mai avem această posibilitate, și de obicei stăm cam până la ora 03:00-04:00. Mare parte dintre participanți pleacă după ora 02:00 pentru că sunt și copii acolo care devin somnoroși, dar avem întotdeauna un grup de 50-100 de persoane cu care stăm până pe la 03:00-04:00, discutăm, ne uităm la cer”, a mai spus Csere Mihály.

Potrivit acestuia, cel mai de succes eveniment a avut loc în urmă cu trei ani când au participat aproximativ 500 de persoane, însă fiecare ediţie adună curioşi inclusiv din alte judeţe, printre vizitatorii din alţi ani fiind şi persoane din Braşov, Harghita sau Mureş.

Mai multe informații despre eveniment vor putea fi aflate de pe pagina de Facebook: Hullócsillagok éjszakája / Noaptea stelelor căzătoare (AICI), și pe Vega Csillagvizsgáló – Observatorul Vega (AICI), cu două zile înainte de începerea evenimentului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio