Ştiri locale

Percheziţii în Vâlcea la persoane care au furat din judeţul Covasna

La data de 18 aprilie 2017, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale al I.P.J. Covasna, cu sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, au efectuat trei percheziții domiciliare pe raza județului Vâlcea, la persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni de furt.

În fapt, din cercetări a reieșit că în perioada septembrie 2016 – ianuarie 2017, trei persoane, doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 23 și 44 de ani, toți din județul Vâlcea, au comis patru infracțiuni de furt pe raza județului Covasna. Persoanele se deplasau cu un autoturism înmatriculat în străinătate, pe raza diferitor localități unde, invocând că sunt din străinătate și nu cunosc zona, solicitau victimelor, pe care le alegeau din rândul persoanelor vârstnice, indicații către diverse obiective, de pildă cum pot ajunge la spital. După ce victima oferea informația cerută, sub pretextul de a mulțumi pentru bunăvoinţă, bănuiții ofereau bijuterii presupuse a fi din aur, iar în timp ce puneau la gâtul victimei lanțișorul oferit cadou, profitau de neatenția sa și îi sustrăgeau bijuteriile pe care aceasta le purta. Astfel, în urma furturilor comise pe raza județului Covasna, cei trei au reușit să creeze un prejudiciu de 9.000 de lei.

Publicitate

În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe bijuterii (lănțișoare, pandantive, cercei), presupuse a avea legătură cu posibile fapte penale, iar persoanele au fost conduse la audieri.

În urma activităților desfășurate, făptașii au oferit persoanelor vătămate contravaloarea prejudiciului creat prin săvârșirea infracțiunilor, iar acestea din urmă nu au mai formulat pretenții. În condiţiile în care a intervenit împăcarea părților, cauză ce înlătură răspunderea penală în cadrul procesului penal, în cele patru cauze urmează să fie dispusă soluția legală prin unitatea de Parchet.

Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă:

Manifestați prudență dacă întâlniți asemenea situații şi nu acceptați diverse cadouri de la persoane necunoscute! Primul semn de suspiciune trebuie să vină chiar de la discrepanța evidentă dintre „cadoul” oferit și ajutorul pe care l-ați dat. Persoanele care săvârșesc asemenea fapte au abilități de comunicare deosebite și pot fi extrem de convingătoare. Oferiți-vă ajutorul, însă dacă observați că insistă să vă răsplăteastă într-un asemenea mod, refuzați categoric! Este clar că aveți de-a face cu niște escroci. Dacă sunteți puși într-o asemenea situație, rețineți cât mai multe semnalmente ale persoanelor, cu ce mașină se deplasează, numărul de înmatriculare al acesteia, către ce direcție se întreaptă și anunțați imediat poliția prin numărul unic de urgență 112!

(IPJ Covasna)

Publicitate
banner we radio