Ştiri locale

Pentru sărbători pascale liniștite, Poliţia ne recomandă!

În perioada următoare polițiștii vor fi în permanență la datorie și vor acționa, suplimentar, pentru ca cetățenii să petreacă Sărbătorile Pascale în liniște și sigurnață. Pentru a evita evenimentele neplăcute și pentru prevenirea faptelor ilicite, Poliţia Română vă recomandă:

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe:

Publicitate

– Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite (tip „cu amprentă”) şi cu lanţ de siguranţă. Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.), înlocuiţi-o.

– Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţa.

– Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă.

– Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.

– Înştiinţaţi autoritățile atunci când observaţi că persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când aceştia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri. Reţineţi, pe lângă semnalmentele acestora şi culoarea, marca şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat.

– În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră. Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii, că aţi plecat în concediu.

– Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate. Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră.

– În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori.

***

Pentru prevenirea furturilor din buzunare:

– Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine ori în mijloacele de transport în comun.

– Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi vreun obiect întrucât acest lucru atrage atenţia infractorilor. Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi.

– Dacă trebuie să transportaţi sume mari de bani este necesar să fiţi însoţiţi de o altă persoană care să vă ajute la supravegherea acestora.  Nu depozitaţi valorile în pungi din plastic. Nu încredinţaţi copiilor sau persoanelor în vârstă sume mari de bani.

***

În locurile publice:

– Nu afişaţi, ostentativ, bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice. Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere.

– Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii, care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate. Aceştia ar putea fi rău intenţionaţi, iar scopul poate fi acela de a vă înşela.

– Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit.

– Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool.

***

În situaţia deplasării cu autoturismul:

– Atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile.

– Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

– Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor autovehiculelor, să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se pot dovedi periculoase.

– Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză, în special când se circulă în coloană, întrucât viteza excesivă sau cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau de trafic, reprezintă principalii factori generatori ai accidentelor rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei între vehicule aflate în mers.

– Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite ziua, pe toate categoriile de drumuri.

– Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

– Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că acesta se poate efectua în condiţii de siguranţă.

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Marin Nicoleta

Publicitate
banner we radio