
Pe lângă secetă, în mai multe comune covăsnene apa de la robinet nu e potabilă
În mai multe localități covăsnene din mediul rural apa care curge la robinet prezintă în continuare neconformități. În 9 dintre acestea rezultatele analizelor efectuate de specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, de la începutul anului şi până în prezent, au indicat depășiri ale parametrilor de potabilitate, în vreme ce într-o localitate din mediul urban, apa de băut conține, pe lângă valori ridicate de aluminiu, şi bacteria Clostridium Perfringens.
Într-un răspuns la solicitarea We Radio, dr. Alina Bârzan din cadrul DSP Covasna a transmis că printre riscurile consumului de apă cu valori neconforme se numără apariția unor boli cauzate de virusuri, bacterii şi paraziți, care pot să se manifeste prin greaţă, vărsături sau diaree.
„În ceea ce privește rezultatele analizelor efectuate de la începutul anului 2022 şi până în prezent din probele de apă potabilă în sistem centralizat, (…) în localitățile Căpeni, Cernat, Dalnic, Micfalău, Reci, Mereni, Vârghiş, Brăduț, respectiv Malnaş Băi există depăşiri ale indicatorilor de potabilitate. La Căpeni sunt depăşiri atât ale parametrilor microbiologici, cât şi ale parametrului chimic, respectiv la azotați. La Cernat, Dalnic şi Micfalău rezultatele prezintă depășiri ale parametrilor microbiologici, la Reci există depăşiri la parametrul chimic, respectiv la amoniu, iar la Mereni sunt depăşiri ale parametrilor microbiologici şi chimici, turbiditate şi fier. La Vârghiş sunt depăşiri atât ale parametrilor microbiologici cât şi chimici, turbiditate, culoare şi fier, la Brăduț sunt depăşiri la parametrul fier, iar la Malnaş Bai sunt depăşiri la parametrii microbiologici. Riscurile la care se expun cei care consumă apă cu valori neconforme le reprezintă apariția unor boli cauzate de virusuri, bacterii, paraziţi, care pot să se manifeste prin greață, vărsături, diaree, etc. În cazul nitraților, se poate ajunge la îmbolnăvirea copiilor între 1-3 ani de methomoglobinemie, manifestată clinic prin învinețirea tegumentelor şi mucoaselor”, a transmis medicul.
Aceasta a mai precizat că în oraşele mari din judeţ (Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc) toate rezultatele analizelor au fost bune, mai puţin în oraşul Baraolt, unde există depăşiri frecvente ale parametrilor de turbiditate, aluminiu şi Clostridium Perfringens.
Primarul comunei Micfalău: „Noi stăm pe o mare de apă minerală dar avem probleme cu apa potabilă”
La Micfalău, autoritățile locale încearcă de câțiva ani să rezolve problema apei cu neconformități la indicatorii de potabilitate, iar o soluție temporară ar fi construirea unui bazin suprateran cu o capacitate de 320.000 litri, care ar urma să asigure necesarul de apă potabilă pentru o zi și jumătate. Investiția se cifrează la peste 520.000 de lei și cel mai probabil va fi gata până spre finalul acestui an.
Localitatea are 8 izvoare de apă minerală, însă niciun izvor subteran de apă dulce, astfel că apa care ajunge la populație provine din pâraie, după un proces de filtrare și clorinare, prin intermediul altor două rezervoare care au o capacitate totală de 220.000 litri.
De fapt, problemele de potabilitate sunt legate chiar de faptul că aceste două bazine nu pot fi curățate și dezinfectate corespunzător. Cu toate acestea, locuitorii nu se expun niciunui risc, spune primarul localității, Demeter Ferenc, potrivit căruia aceștia cunosc problemele și fie consumă apă minerală de izvor, fie apă îmbuteliată, sau o fierb pe cea care vine prin rețeaua publică.
„Este în curs de licitație construirea unui bazin pe care îl putem curăța. Totodată, am luat legătura cu o firmă din Bistrița care reușește să purifice apa, chiar și cu problemele pe care le avem noi, cu un sistem nou bazat pe ozon. În orice caz, nu este pericol pentru populație, pentru că locuitorii știu, sunt informați și beau apă minerală. Noi stăm pe o mare de apă minerală dar avem probleme cu apa potabilă (…) Trebuie să găsim fonduri pentru acest nou sistem cu ozon care poate să purifice apa supraterană, deja am trimis ultimele analize de la DSP, iar domnii vor veni pe teren să vadă și să ne dea ofertă de preț. Mă gândesc că se va construi un container pe unde va trece apa și cu acest nou sistem să reușim să băgăm apă în bazin și să putem curăța. Momentan, o problemă importantă este că nu putem curăța cele două bazine vechi”, ne-a explicat Demeter Ferenc.
Pe lângă această problemă, edilul se teme că dacă verile vor continua să fie toride, în câțiva ani localnicii nu vor mai avea nici măcar apa pe care o au acum. Acesta spune că în comună nu sunt montate apometre, iar localnicii folosesc apa din rețea cum consideră de cuviință, inclusiv pentru irigații, chiar dacă în multe zone din țară, din cauza secetei, autoritățile recomandă populației să nu folosească apa de la robinet pentru munci agricole.
„Dacă verile vor continua așa, nici apă nepotabilă nu vom mai avea… Momentan nu sunt probleme mari la noi, din fericire vineri și sâmbătă a plouat și se vede pe izvoare. Problema este că nu avem apometre și fiecare folosește apa cum vrea, pe oameni îi interesează să aibă grădinile udate, bazinele umplute, iar noi ne gândim zi și noapte cum să facem să avem apă în comună, chiar dacă nu e potabilă”, ne-a mai spus primarul.
În ceea ce privește investiția în realizarea unui nou rezervor suprateran, în luna decembrie a anului trecut edilul a explicat, într-un interviu la We Radio, că soluția reprezintă doar un prim pas în rezolvarea cu adevărat a problemei apei potabile, iar Primăria Micfalău își pune speranțele într-un proiect mai amplu depus în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare.
„Marea noastră speranță este în proiectul european pe care îl avem cu Consiliul Județean – POIM, un proiect în valoare de 70 de milioane de euro, care este depus, am găsit soluțiile și pentru Micfalău. Vom aduce apă de pe terasa Oltului și sper ca în 4-5 ani să se realizeze, dar e foarte mult până atunci așa că primul pas va fi acest bazin suprateran”, explica primarul la finalul anului trecut.
(Ioana Ardeleanu)