Ştiri locale

Patru scări de bloc din oraşul Covasna vor fi termoizolate prin PNRR. Primarul staţiunii: „Se pot finanța lucrări DOAR dacă există dorință din partea proprietarilor de apartamente”

Primăria staţiunii Covasna a câştigat o finanţare în valoare de peste 6,2 milioane de lei în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reabilitarea termică a două blocuri de locuinţe, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 40 de luni de la data semnării contractului de finanţare.

Întrucât o parte dintre locuitorii oraşului şi-au exprimat nemulţumirea pentru faptul că blocurile în care locuiesc nu au fost incluse în proiect, primarul Gyerő József a explicat, într-o postare pe pagina personală de Facebook, în ce condiţii sunt alese clădirile care urmează să fie reabilitate, subliniind că astfel de lucrări se pot derula doar dacă asociaţiile de proprietari depun la Primărie o solicitare, împreună cu documentaţiile necesare în acest sens.

Publicitate

„În reprezentarea orașului nostru, dl. viceprimar Jeszenovics Róbert-Károly a semnat recent la București acel contract de finanțare prin care Ministerul Dezvoltării ne alocă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență suma de 6.268.073,91 lei, în scopul renovării energetice a două blocuri de locuințe situate în Covasna: str. Libertății, nr. 20 bl.2, sc. D+E, respectiv str. Libertății, nr. 20, bl.3, sc. A+B. Ca răspuns la întrebarea: de ce nu și alte blocuri?, (…) reamintesc că prin programul de sprijin în discuție – PNRR, Componenta 5, Valul renovării – se finanțează reabilitarea termoenergetică a blocurilor de locuit, cu condiția ca proprietarii apartamentelor situate în aceste blocuri să opteze pentru realizarea intervenției și să își execute în termenul indicat în ghidul de finanțare obligațiile proprii specifice (printre care amintesc înființarea asociațiilor de proprietari/actualizarea documentelor de înființare și funcționare a structurilor asociative, convocarea de ședințe și luarea deciziilor necesare – cu cvorumul și majoritatea prevăzute în ghid -, întocmirea proceselor-verbale și depunerea celorlalte acte necesare la Primărie, respectiv asumarea eventualelor cheltuieli neeligibile”, a explicat primarul Gyerő József.

Edilul a amintit că instituţia pe care o conduce a lansat în urmă cu câteva luni un apel prin care încuraja proprietarii apartamentelor să se constituie în asociații de proprietari și să înainteze cereri prin care îşi exprimă intenția de participare în cadrul programului finanţat de Ministerul Dezvoltării, însă a precizat că a observat „o atitudine de pesimism, chiar suspiciune de neînțeles din partea destinatarilor apelului”.

„Consiliul local și Primăria au rolul lor în întocmirea cererii de finanțare și a documentațiilor tehnice suport, respectiv în implementarea proiectului, dar nu pot suplini voința proprietarilor! (…) Cu luni în urmă noi am lansat în mod public – inclusiv pe această pagină – invitație către toți proprietarii de apartamente de bloc să înființeze/să actualizeze asociațiile de proprietari și să ne înainteze cerere/adresă cu intenția de participare, dar am constatat o atitudine de pesimism, chiar suspiciune de neînțeles din partea destinatarilor apelului. Până la termenul limită doar 3 asociații de proprietari și-au întocmit și depus dosarul complet. În consecință, am fost în măsură să comandăm documentații tehnice suport – de altfel, o cheltuială apreciabilă din resursele bugetare proprii ale orașului – și să înaintăm cereri de finanțare doar pentru 3 blocuri din oraș! Dintre acestea, pentru cele două blocuri precizate în postare am și câștigat finanțare, a treia cerere este încă în evaluare la Minister. Trebuie să subliniez și faptul că fondurile alocate prin program acestui tip de intervenție au fost și ele limitate, cererile intrând în competiție unele cu altele!”, a mai explicat primarul.

În cadrul PNRR, Ministerul Dezvoltării acordă finanţare 100% pentru derularea lucrărilor de reabilitare termică a celor două blocuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio