Ştiri locale

Patru localităţi din Covasna vor avea internet gratuit în spaţiile publice, cu finanţare europeană

Comisia Europeana a anuntat, vineri, cele 225 de localitati castigatoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU. Acestea vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless.

In total au fost alocate 42 de milioane de euro pentru toate cele 2.800 de municipalitati din intreaga Uniune Europeana (UE) care vor beneficia de finantare, potrivit unui comunicat de presa transmis vineri de CE. Astfel, cele din Romania reprezinta 8% din total.

Publicitate

Din judeţul Covasna, au primit finanţare mun. Sfântu Gheorghe, oraşul Întorsura Buzăului şi comunele Zăbala şi Reci.

Bonurile pot fi utilizate de localitatile selectate pentru a pentru a achizitiona si instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fara fir) in locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pietele publice.

„Datorita primului apel WiFi4EU, 2.800 de municipalitati din intreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau calatori, acces gratuit la internet in spatiile publice, aducand conectivitatea mai aproape de cetateni in viata lor de zi cu zi. Acele municipalitati sunt situate in toate colturile Europei. Imbunatatirea conectivitatii in UE este o parte esentiala a strategiei noastre privind piata unica digitala, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru sa devina o realitate pentru toata lumea”, a declarat comisarul european Mariya Gabriel, resposabil pentru economie si societate digitala.

Costurile pentru intretinerea retelei vor fi acoperite de localitati. Retele finantate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fara publicitate si nu vor colecta date cu caracter personal.

Finantarea va fi acordata numai retelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente si cu o calitate similara in acelasi spatiu public.

“Localitatile care nu au fost castigatoare in aceasta runda vor avea inca trei oportunitati de depunere a cererilor de finantare prin WiFi4EU. Pana in 2020, in total, vor fi alocate 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localitati din toate statele membre, precum si din Norvegia si Islanda.

Initiativa WiFi4EU se inscrie in contextul unei revizuiri ambitioase a normelor UE din domeniul telecomunicatiilor, care include noi masuri menite sa raspunda nevoilor crescande in materie de conectivitate ale europenilor si sa stimuleze competitivitatea Europei”, au mai anuntat reprezentantii CE.

Lista integrala a castigatorilor din Romania poate fi consultata AICI.

Publicitate
Publicitate
banner we radio