Ştiri locale

Pasionații de automobile retro se întâlnesc la Sfântu Gheorghe pentru Retroparada Toamnei

O nouă ediție a Retroparadei Toamnei va fi organizată în acest sfârșit de săptămână la Sfântu Gheorghe, aproximativ 90 de autoturisme de epocă urmând să fie expuse, duminică, în Piața Libertății din municipiu.

Evenimentul, organizat de Retromobil Club România, va începe la ora 11:00, iar pasionații de autoturisme retro vor putea admira timp de câteva ore bijuteriile pe 4 roți, aduse de participanți din aproape toată țara. La fel ca în fiecare an, pe lângă expoziție, programul cuprinde şi o paradă a automobilelor, urmând ca proprietarii mașinilor de epocă să pornească la ora 14:30 spre localitatea Bodoc.

Publicitate

Thomas Perpits, preşedintele Retromobil Club – filiala Covasna, a declarat că cel mai vechi model care va putea fi admirat la această ediție este un autoturism marca Plymouth, fabricat în anul 1938, iar proprietarul este din Brașov.

„Vom organiza în Piața Libertății, pentru e frumos, o umplem cu mașini, e loc mult acolo. Vor fi 3-4 broscuțe, a revenit la modă Volkswagen Käfer, vom avea și Trabant, care este foarte la modă acum. Ca preț, Trabantul a depășit acum Mercedesul, pe site-urile de vânzare primul se vinde cu 3.000 de euro, iar Mercedesul la 2.000 de euro (…) La Zilele sportive ne-am așteptat cam la 50 – maximum 60 de mașini, și au sosit 90, așa că sigur vor fi și de data aceasta cam 80-90. Cea mai veche este un Plymouth din 1938, a mai fost la noi, a fost și la Retroparada Primăverii pe care am organizat-o la Fabrica de Țigarete”, ne-a spus Thomas Perpits.

Nelipsit și în acest an va fi autoturismul marca Triumph din 1959, al cărui proprietar, Gianfranco Redaelli, în vârstă de 83 de ani, s-a stabilit în urmă cu ceva timp la Braşov. Italianul este vicepreședintele clubului Triumph Roma, președintele clubului Lancia, și membru de onoare al Retromobil Club România, iar autoturismul său a trecut pe vremuri prin garajele lui Nicolae Ceauşescu. Mașina, înmatriculată la Roma, este perfect funcțională și nelipsită de la Retroparadele organizate la Sfântu Gheorghe.

„Vine și domnul Redaelli, chiar din respect față de el am pus poza mașinii lui pe afișul de promovare a evenimentului (…) Toate mașinile vin funcționale, foarte rar au venit pe platformă. De exemplu, la ultima ediție, de Zilele Sportive, toate au venit pe roți. Vin chiar și din Ungaria, și pleacă tot pe roți. Sunt mulți care fac o excursie, vin până la Sfântu Gheorghe, apoi pleacă pe la Tușnad, avem foarte mulți din Brașov care vin regulat, din Buzău, Mureș și Harghita, cei din județele limitrofe sunt mereu aici. S-a format o tradiție să vină la Sfântu Gheorghe de Retroparada Primăverii, de Zilele Sportive, și la Retroparada Toamnei. Tuturor le place aici. Mereu facem și o excursie didactică, să zic așa. De exemplu, ediția trecută am fost la Muzeul Haszmann Pál din Cernat, unde sunt expuse acele utilaje vechi, și am servit masa printre ele, apoi am fost la Tușnad care este, la fel, o stațiune ca de epoca socialistă, nu prea s-au schimbat multe”, ne-a mai spus președintele Retromobil Club, filiala Covasna.

Cât despre „eforturile” pe care le implică această pasiune, Thomas Perpits spune că oricine care are minime cunoștințe de mecanică, poate întreține cu ușurință un asemenea autoturism.

„Întotdeauna îi sfătuiesc pe pasionați să nu ia mașini ieftine, chiar dacă sunt vechi, să cumpere puțin mai scumpe, dar mai întreținute, fiindcă altfel te costă foarte mult restaurarea. O mașină care e gata restaurată te ține, poate, mai mult decât o mașină nouă. În schimb, o mașină care este doar conservată, nu e restaurată, te poate lăsa. Sunt materiale care au fost fabricate acum 30-40 de ani, dar oricum erau de o mai bună calitate, nu se recicla atâta, tabla era mai groasă. Dar nu e foarte greu, dacă ai puține cunoștințe de mecanică și îți place să te ocupi, e foarte ușor de întreținut. Nu se strică la fel ca mașinile moderne, nu sunt senzori, nu sunt calculatoare, nu are ce să se strice”, a explicat Thomas Perpits.

Prima ediţie „Retroparada toamnei” a fost organizată la Sfântu Gheorghe în 2015, cu scopul de a reuni pasionaţii de automobile clasice şi de epocă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio