Ştiri locale

Pași mici, dar siguri spre introducerea satului Bicfalău în Patrimoniul UNESCO

De peste 15 ani, Primăria comunei Ozun face demersuri pentru introducerea satului aparținător Bicfalău în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar în ultima perioadă localitatea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, așa încât, la ora actuală, infrastructura subterană este pusă la punct în proporție de aproape 100%.

În zonă există nu mai puțin de 38 de conace construite în secolele XVI, XVII și XVIII, majoritatea păstrând încă arhitectura inițială, și care ar putea transforma satul în „perla turismului covăsnean”, iar pentru asta, Primăria Ozun s-a asigurat că nu vor putea fi făcute investiții în construcții neconforme.

Publicitate

În prezent, localitatea este inclusă în Patrimoniul cultural al Transilvaniei, ceea ce ar permite, printre altele, accesarea anumitor fonduri prin Ministerul Culturii.

„Acolo facem paşi înainte, paşi mici dar siguri. La ora actuală, localitatea Bicfalău este inclusă în Patrimoniul cultural al Transilvaniei, deci este un lucru enorm. Tocmai acum au apărut nişte proiecte pe site-ul Ministerului Culturii, prin care dacă localitatea este inclusă în patrimoniul unei regiuni, poate să acceseze anumite fonduri. Ca să fie în Patrimoniul UNESCO, noi am lucrat peste 15 ani, am reuşit la ora actuală să avem infrastructura subterană pusă la punct aproape 100%, ceea ce înseamnă că avem apă şi canalizare pe fiecare străduţă, mai puţin canalizare la două – trei case, la câte un capăt de stradă, din cauza reliefului. Drumurile sunt modernizate, avem un Plan Urbanistic General foarte bine gândit, făcut de o firmă din Bucureşti, şi ne apără practic de orice eventuală construire neconformă cu aspectul arhitecural al localităţii, pentru că cineva a vrut acum vreo 7-8 ani să construiască în mijlocul satului un hotel de 4-5 etaje (…) Deci zona din jurul Bisericii Fortificate Reformate trebuie păstrată intactă, pentru că avem foarte multe conace”, ne-a explicat primarul comunei Ozun, Ráduly István.

Tot pentru a mai face un pas către introducerea localității în Patrimoniul Mondial UNESCO, Primăria Ozun are în plan identificarea tuturor gospodăriilor din localitate, în vederea stabilirii perioadei în care au fost construite, dar și tururi ale conacelor prezentate în limbile română, maghiară și engleză.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio