Ştiri locale

Participare record la concursul Sanitarii Pricepuți organizat de Crucea Roşie Covasna

În Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe a avut loc joi etapa judeţeană a concursului „Sanitarii Pricepuți”, organizat de Crucea Roșie Covasna, singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor care se desfășoară în școlile din România. La ediția din acest an s-au înscris 580 de elevi grupaţi în 116 echipe de gimnaziu și liceu care și-au propus să dovedească faptul că, la nevoie, pot salva vieți. Echipele au fost formate din câte 5 elevi, fiecare fiind coordonată de un cadru didactic, și au fost premiate separat, în funcție de ciclul din care fac parte.

Din rândul elevilor de liceu, locurile I, II și II au fost câștigate de echipe ale Liceului Teologic Reformat „Dr. Csiha Kálmán” din Târgu Secuiesc. Astfel, locul I l-a obținut echipa formată din elevii Kádár Mikola Zsejke, Lukács Anna Krisztina, Székely Henrietta, Debreczi Adrienn și Benkő Karola, coordonați de prof. Bögözi Simon (91,5 puncte).

Locul II a fost obținut de echipa formată din elevii Cisar Viktor-Dániel, Marthi Beáta, Tóth Rebeka, Lurán Norbert-Ernő și Györgydeák-Márton Kitti-Boglárka, coordonați de prof. Cseh Tünde (88 p.), iar Locul III a fost obținut de echipa formată din elevii Szabó Arabella, Vargyasi Anita, Bencze-Sinkler Hédi, Istók Kriszta și Dezső Nándor-Attila, conduși de prof. Cseh Tünde (87,5 p.).

Au fost acordate și 5 mențiuni, în ordinea punctelor obținute, echipelor Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, Liceului Pedagogic „Bod Péter” din Târgu Secuiesc și Liceului Teologic Reformat „Dr. Csiha Kálmán” din Târgu Secuiesc.

Din rândul elevilor de gimnaziu, premiul I a fost câștigat de echipa Școlii Gimnaziale „Tatrangi Sándor” din Ozun, formată din elevii Barabás Botond, Béres Ottilia, Dinka Zsanett, Bukur Kincső și Miklós Lola, conduși de prof. Botta Mária (93,5 p.)

Locul II a fost câștigat de echipa Școlii Gimnaziale „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc, formată din elevii Szőcs Nóra, Biszak Karola, Becsek Zenkő, Gáspár Barbara și Székely Kincső, conduși de prof. Bedő Hilda Ágnes (89 p.), iar locul III a fost câștigat de Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, formată din elevii Sporea Nicoleta- Lorena, Maftei Ovidiu- Gabriel, Grigore Maria, Chiriac Ilinca Teodora și Todor Răzvan Ionuț, coordonați de prof. Bularca Maria (86,5 p.).

Crucea Roșie a acordat 7 mențiuni, echipelor Școlilor Gimnaziale „Turóczi Mózes” Târgu Secuiesc, „Avram Iancu” din Covasna și „Bálint Gábor” din Catalina, respectiv Liceului Teologic Reformat Sfântu Gheorghe.  

Pregătirea s-a desfășurat în mai multe etape. În primă fază, Crucea Roșie le-a oferit profesorilor coordonatori cursuri gratuite de prim ajutor, pentru a-i putea pregăti pe elevi. Totodată, echipele s-au putut înscrie la sesiuni de practică pentru ca elevii să se familiarizeze cu manechinul de resuscitare și vesta Heimlich, dar și să afle răspunsuri din partea instructorilor voluntari ai Crucii Roșii Covasna.

Cea de a 59-a ediție a competiției s-a derulat și în acest an în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, adunând laolaltă, în total, 580 de elevi din tot județul. Concursul este organizat anual de Crucea Roșie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna.

Etapa națională va avea loc în luna iulie.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Observatorul de Covasna – CovasnaMedia

Publicitate
banner we radio