Ştiri

Parteneriat online pentru prevenirea traficului de persoane

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și OLX, platforma online lider în vânzări și cumpărări, lansează campania online de prevenire a traficului de persoane exploatate prin muncă „Siguranța are prioritate!”

Scopul acestei campanii este de a informa și de a educa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la riscurile ce pot apărea în acest proces și de a le oferi instrumentele necesare pentru a-și proteja drepturile și a-și asigura siguranța.

În contextul în care mulți cetățeni români își doresc să lucreze în străinătate și se confruntă cu provocări precum falsificarea ofertelor de muncă, exploatarea prin muncă și traficul de persoane, OLX și ANITP își unesc forțele pentru a le oferi acestora informațiile necesare pentru a se proteja în timpul procesului de căutare.

Începând din luna august 2023, OLX va include în platforma sa informații relevante pentru cei care caută un loc de muncă, cu privire la modalitățile de verificare a legalității firmelor de intermediere a forței de muncă și a firmelor angajatoare. Utilizatorii vor fi încurajați să verifice cu atenție orice ofertă de muncă primită și să solicite toate documentele legale necesare, cum ar fi certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerțului sau lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă al fiecărui județ.

De asemenea, OLX și ANITP vor promova principiile etice și juridice ale procesului de recrutare și vor oferi sfaturi cu privire la semnarea contractelor de muncă, precum verificarea salariului oferit în raport cu costurile de trai în țara de destinație. Totodată, se va sublinia importanța cunoașterii limbii țării în care se va desfășura activitatea și se va avertiza asupra riscurilor asociate semnării contractelor cu clauze evazive.

Pentru o mai bună protecție împotriva traficului de persoane și a exploatării prin muncă, OLX și ANITP încurajează persoanele care se confruntă cu astfel de situații să rețină informații relevante despre locația în care se află, să informeze persoanele din jurul lor despre statutul lor de victimă a traficului de persoane și să solicite ajutor prin intermediul liniei telefonice gratuite sau a reprezentanței diplomatice a României din țara respectivă.

Pentru informații suplimentare și sprijin în găsirea unui loc de muncă sigur și legal, vă invităm să accesați platforma OLX (www.olx.ro) sau să contactați ANITP la numărul de telefon 0 800.800.678 (gratuit în România) sau la numărul de telefon 021.313.31.00 (pentru apeluri din străinătate).

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) este structura de specialitate, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne ce realizează evaluări ale tendinţelor în materie de trafic de persoane şi măsoară rezultatele acţiunilor de luptă împotriva traficului, inclusiv prin colectarea de date statistice, îndeplinind rolul de raportor naţional.Totodată, A.N.I.T.P. dezvoltă campanii de prevenire a traficului de ființe umane și colaborează cu instituții publice sau private și organizații neguvernamentale pentru a implementa campanii și programe comune.

Publicitate
banner we radio