Ştiri

Parlamentul a votat scăderea numărului de ore pentru elevi

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar. Proiectul de lege prevede „în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu. De precizat că proiectul nu stabilește un număr maxim de ore, așa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o „medie”, lăsând loc unei largi interpretări.

Legea educației nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu și 30 pentru liceu. La un an și jumătate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-o OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor. După alți 6 ani în care numărul de ore a căpătat proporții, Parlamentul actual a repus articolul desființat de Andronescu pe locul inițial.

Legea votată luni a fost trimisă în ianuarie la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, care a avertizat atunci că aplicarea acestor modificări ar aduce „un val de concedieri în sistemul de învățământ”. Acum, președintele este obligat să promulge proiectul de lege.

Concret, proiectul votat luni care modifică Legea 1/2011 a Educației arată că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este:

– în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),

– în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)

– în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

Practic, iniţiatorii au facut ca Legea Educației să revină la forma inițială promovată de Daniel Funeriu, înainte să o schimbe Ecaterina Andronescu.

De precizat că în legea trecută acum de Parlament se prevede „în medie” 20 de ore, și nu „maximum”, cum era în 2011 în lege. Proiectul votat de Senat e acum trimis la promulgare la președintele Iohannis.

Publicitate
banner we radio