Ştiri

Parlamentarii vor avize speciale pentru maşinile cu volan pe dreapta

Parlamentarii vor sa opreasca inmultirea masinilor cu volan pe partea dreapta, care circula in Romania.

Ei vin cu o propunere care face dificila obtinerea avizului pentru conducerea unui asemenea autoturism. O statistica a politiei arata ca aproape toti soferii cu astfel de masini, implicati in accidente rutiere, sunt si vinovati de producerea lor.

Publicitate

Posesorii masinilor cu volanul pe partea dreapta ar trebui sa indeplineasca trei conditii ca sa le poata conduca pe drumurile din Romania. Autoturismul sa aiba oglinzi periscopice, iar soferul sa fi facut un curs de conducere pe masina modificata. A treia conditie starneste insa controverse. Initiatorul legii crede ca soferul ar trebui sa aiba permis eliberat de tara unde sensul de mers este reglementat pe partea stanga, cum este de exemplu Marea Britanie. Asta face ca masinile cu volan pe dreapta sa nu mai circule in Romania. Masura este vazuta cu ochi buni si de inspectorii RAR, care recunosc ca nu pot respinge inmatricularea unei masini cu volan pe dreapta, second hand, din cauza legislatiei europene.

Propunerea vine dupa constatarea ca zeci de accidente rutiere cu victime au loc din cauza masinilor de acest fel.

In prezent, peste 10 mii de vehicule cu volanul pe partea dreapta sunt inmatriculate in Romania. Singura modificare obligatorie impusa de RAR este reglarea farurilor, ca sa nu ii deranjeze pe cei care vin din sensul opus.

Publicitate
banner we radio