
Pariu ambițios la Consiliul Judeţean Covasna: eliminarea completă a hârtiilor până în 2030
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Jakab István Barna, își dorește reforma administrației publice în ceea ce privește debirocratizarea și renunțarea la procedurile inutile care îngreunează soluționarea problemelor cetățenilor.
Acesta și-a propus ca până în 2030 hârtiile să fie complet eliminate din fluxul intern și interinstituțional, și spune că a făcut chiar și un „pariu” în acest sens cu președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
O posibilă alternativă, spune vicepreședintele, ar fi implementarea și operaționalizarea unei aplicații de telefon.
„Practic, ideea ar fi ca tot ce se întâmplă în județ, tot ce vor oamenii să facă în legătură cu județul, cu primăriile, să poată face prin intermediul unei aplicații de telefon. Eu cred că este realizabilă în viitorul apropiat, mi-am setat acest target pentru 2030, am zis ca în 10 ani să scăpăm complet de hârtii. Sper să reușim, personal o să mă doară pentru că domnul președinte Tamás Sándor a zis că nu este posibil, și nu este posibil nu pentru că nu și-ar dori, ci pentru că știe cum funcționează lucrurile. Am făcut un mic pariu, dacă o să fim sub un anumit nivel câștigă el, iar eu câștig dacă o să fim peste un anumit nivel. Eu sunt încrezător, și vedem că asta este direcția bună, nu mai trebuie să risipim hârtii”, a spus vicepreședintele CJ Covasna, într-un interviu la We Radio.
„Digitalizarea depinde și de ce se întâmplă la nivel central”
Jakab István Barna afirmă că digitalizarea totală și introducerea serviciilor publice la distanță va eficientiza activitatea administrației publice și va duce la eliminarea prezenței fizice ca factor în semnarea și aprobarea unor acte, proces care în prezent ocupă mult prea mult timp.
Cu toate acestea, vicepreședintele spune că reforma poate fi realizată „doar împreună cu statul, și pornind de sus în jos”.
„Am văzut și când eram la Consiliul Județean Brașov cât de mult timp am pierdut pe holuri plimbând hârtii și umblând după semnături. Acum e invers un pic, lumea vine spre mine și semnez eu, dar la fel, văd cât de mult timp pierd semnând hârtii, cred că sunt zile când pierd chiar și 30 de minute sau o oră doar semnând, pentru că uneori sunt foarte multe. Digitalizarea depinde și de ce se întâmplă la nivel central, pentru că o digitalizare totală, a tuturor instituțiilor, se poate întâmpla doar împreună cu statul, și de sus în jos, nu neapărat de jos în sus. Merge și pornind de jos în sus, dar până la un anumit nivel. Trebuie implementat și la nivelul ministerelor, și apoi să vină din ce în ce mai jos. Primul nostru plan este să pornim digitalizarea județului începând de la Consiliul Județean, apoi să mergem spre primării, și apoi sperăm să ajungem și la alte instituții”, a mai spus vicepreședintele CJ Covasna.
De profesie inginer aeronautic, Jakab István Barna (29 de ani) este cel mai tânăr vicepreședinte din istoria Consiliului Județean Covasna, și încă de la alegerea sa, în luna septembrie a anului trecut, a declarat că are planuri mari pentru dezvoltarea județului, care vor include soluții inteligente și vor pune accent pe protecția mediului.
(Ioana Ardeleanu)