Ştiri locale

Parcări insuficiente și gropi pe strada Luceafărului – asfaltarea străzii ar putea începe anul viitor

Licitația pentru asfaltarea străzii Luceafărului din Sfântu Gheorghe ar putea fi demarată, cel mai devreme, anul viitor. În prezent, Primăria lucrează la Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, iar etapa următoare va consta în întocmirea proiectului tehnic.

Majoritatea trotuarelor au fost refăcute recent, însă lucrările nu au inclus și asfaltarea, iar unii localnici se plâng că strada arată ca după război și mașinile nu mai au pe unde să ocolească gropile. Mai mult, nici locurile de parcare nu ar fi suficiente raportat la numărul tot mai mare de mașini.

Publicitate

„Strada Luceafărului arată ca după război de două ori pe an (…) Avem străzi fără trafic prea mare, asfaltate și marcate, iar pe strada Luceafărului nu ai pe unde să mergi ca să ocolești măcar gropile. De parcări nu mai spun, nu se pot amenaja din motive pe care doar domnul primar le cunoaște, dar nici măcar nu se aduc la același nivel, sunt gropi și acolo și pline de apă când plouă, evident”, ne-a scris un localnic.

Contactat telefonic, viceprimarul municipiului, Tóth Birtan Csaba, a explicat că problema parcărilor de pe strada Luceafărului nu va putea fi soluționată prea curând, spațiul fiind insuficient pentru crearea unor locuri noi, iar până în prezent Primăria nu a găsit o soluție în acest sens.

„Majoritatea trotuarelor de pe strada Luceafărului au fost refăcute anul trecut, este adevărat că strada încă nu a fost asfaltată, dar este în lucru documentația de intervenție la lucrările existente, și urmează să facem proiectul tehnic. Asta înseamnă că anul viitor ar putea să ajungă în faza de licitație pentru execuție. Până atunci se va mai interveni cu peticire unde e nevoie. În ceea ce privește parcările, nu sunt suficiente pentru numărul de mașini care există în momentul de față. Vă dați seama că este o zonă închisă, împrejur sunt case particulare, deci nu avem unde să ne extindem, a fost dimensionat la numărul de autoturisme din socialism. Nu este loc pentru o parcare etajată, este un spațiu foarte strâmt și chiar nu avem soluții. Într-o zonă strâmtă cum să mai înghesuim locuri de parcare? Fără achiziționare de teren privat în zonă, nu văd cum s-ar putea rezolva, dar nu este de vânzare nimic, nu am primit oferte de acolo”, ne-a explicat viceprimarul.

Reabilitarea străzii Țigaretei nu va rezolva și lipsa trotuarelor

Și strada Țigaretei este motiv de nemulțumire pentru mulți locuitori ai orașului. Asfaltul s-a deteriorat, iar pe porțiunea care iese în intersecția cu str. Grigore Bălan trotuarele sunt inexistente, pietonii și bicicliștii fiind nevoiți să circule pe marginea drumului, lucru aproape imposibil atunci când plouă și se formează bălți și noroi.

Primăria are în plan reabilitarea străzii în viitorul apropiat, însă lucrările nu vor soluționa și lipsa trotuarelor, întrucât terenul nu se află în proprietatea Municipalității.

„Prima dată va intra în lucru strada Fabricii, (…) din cauza că lucrarea este realizată în cadrul Programului Operațional Regional, care trebuie încheiat până la sfârșitul anului viitor. Gospodăria Comunală se va apuca întâi de strada Fabricii, va schimba conductele, și sperăm să avem până atunci executantul pentru refacerea drumului, iar după aceea poate să se apuce și de strada Țigaretei. Pe Fabricii avem finanțare din Programul Operațional Regional, pe Țigaretei deocamdată nu avem finanțare (…) Pe Țigaretei, pe partea care iese spre Poliție/Jandarmerie nu este trotuar, dar acolo din păcate mare parte din acel sector este în litigiu cu proprietari privați și nu am putut să intervenim. Nici nu este inclusă în proiect porțiunea respectivă, fiindcă nu este definitivată acolo limita de proprietate. De asta nu am construit acolo nimic, pentru că vrem să dobândim proprietatea dar nu am reușit. Dacă nu este proprietatea Municipalității, Primăria nu are voie să cheltuie bani acolo, prima dată trebuie rezolvată problema proprietății”, a mai explicat viceprimarul.

Pentru început, luna aceasta sunt programate să înceapă lucrările de modernizare a rețelei de apă și canalizare pe strada Fabricii, care vor fi realizate de Gospodărie Comunală SA, la finalizarea acestora urmând să fie refăcut și stratul de asfalt.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio