Ştiri locale

Paradă, camping și foc de tabără la întâlnirea trabantiștilor, în weekend în Valea Zânelor din Covasna

În acest sfârșit de săptămână, Valea Zânelor din stațiunea Covasna devine din nou locul de întâlnire al iubitorilor de mașini Trabant. Ajunsă la a XIV-a ediție, „Întâlnirea Trabantiștilor” adună anual zeci de proprietari de mașini retro din toate colțurile țării, și nu numai, dornici să socializeze și să schimbe impresii despre automobilele pe care le dețin.

Evenimentul va avea loc în perioada 11-13 august, în program fiind cuprinse, printre altele, tradiționala paradă pe străzile orașului, o masă festivă și un foc de tabără, iar organizatorii se așteaptă ca ediția din acest an să adune cel puțin 70 de autoturisme retro. Cea mai veche mașină care a fost nelipsită în cadrul ultimelor ediții este un Trabant model 600, fabricat în anul 1964.

„Vin din toată țara, aproape din toate județele, eu estimez că vor fi peste 70 de mașini. Anul trecut, dacă nu mă înșel, am avut 96 de mașini. De obicei, în fiecare an e prezent un Trabant modelul 600 din Ploiești, fabricat în anul 1964, dacă îmi amintesc bine. În rest, toate mașinile sunt fabricate până în `90, modele Trabant 601 și modelul mai nou cu motor în 4 timpi, Trabantul 1.1. Poate participa oricine, nu e neapărat să aibă Trabant, mai vin și alte mașini retro, avem și Dacii, și Skoda, Golf generațiile 1 și 2, pot fi prezente și alte mașini”, ne-a spus Olosz Levente, unul dintre organizatori.

Unul dintre cei mai vechi participanți, nelipsit de la eveniment, avea doar câteva luni la prima ediție

De-a lungul anilor, „Întâlnirea Trabantiștilor” a devenit un prilej pentru iubitorii acestor mașini de a-și petrece câteva zile în natură, împreună cu familiile, astfel că majoritatea vin pregătiți pentru camping, fie cu corturile, fie cu rulotele, mai ales că nu sunt percepute taxe de intrare, parcare sau campare. Cu toate acestea, cei care doresc să aibă parte de mai mult confort, se pot caza contra cost fie la căsuțele aflate în campingul din Valea Zânelor, fie la pensiunile Enea și Cristian, respectiv la Hotel Bradul, toate aflate la doar câteva sute de metri de zona de desfășurare a evenimentului.

Unul dintre participanți, un tânăr din Bacău, avea doar câteva luni atunci când a fost adus de părinți la prima ediție a „Întâlnirii Trabantiștilor”, și de atunci a revenit în fiecare an.

„De obicei, 80-90% dintre participanți vin cu corturile sau cu rulotele, în Valea Zânelor avem dispus tot ce înseamnă spațiu de campare. Cei care au găsit camere, s-au putut caza în căsuțele din camping, și mai sunt participanți cazați la pensiuni, în apropiere, undeva la 300 de metri (…) Majoritatea vin să se relaxeze, vin cu familiile, avem și domnișoare trabantiste, vin și copii, sunt care vin de 14 ani – avem un băiat din Bacău care avea doar câteva luni la prima ediție, iar acum a împlinit 14 ani. În anii trecuți, 3 ani la rând au venit și din Polonia cu 12 mașini, tot așa, cu copii mici. Au fost în România două săptămâni, au văzut anunțul și au trecut pe la noi, apoi au mers la Marea Neagră, pe Transfăgărășan, Transalpina, se întâmpla înainte de Covid. Vom avea și o mașină din Ungaria, vine de 4 ani, ne-a confirmat că vine”, a mai spus Olosz Levente.

Potrivit acestuia, parada mașinilor Trabant va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10:00, iar în jurul orei 12:00 autoturismele vor parca în centrul stațiunii, unde vor fi înmânate diplome și autocolante inscripționate special cu ocazia celei de a XIV-a ediții a întâlnirii.

Evenimentul este organizat de Primăria stațiunii Covasna și DRE Racing Team. Persoanele interesate pot afla mai multe detalii la numărul de telefon: 0743 176 168.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio